Új területen is hadra fogható a Wi-Fi

Új területen is hadra fogható a Wi-Fi

Új területen is hadra fogható a Wi-Fi

még több IoT

6 perc

Sok alkalmazás az eszközök alapján számolni tudja az autókat a forgalomban, vagy épp az embereket egy forgalmas plázában. Egyetemisták tesztelték, hogy vajon eszközök nélkül, pusztán a WiFi-jel segítségével ez sikerülhet-e?

Manapság szinte mindenki zsebében lapul valamilyen internetre csatlakozni képes eszköz. Ezt a tényt sok olyan alkalmazásban használják fel, amelyek valamilyen célból meg tudják számolni az egy helyen tartózkodókat. A városi dugókat mérő appok például az alkalmazást használók számából és GPS-koordinátáiból tudja, hol van épp valamilyen forgalmi akadály.

A fő probléma ezzel természetesen az, hogy nem mindig és mindenkinél vannak csatlakoztatott eszközök, és ha vannak is, akkor internetkapcsolat nélkül máris láthatatlanokká válnak. A Kaliforniai Egyetem egyik tanára és hallgatói olyan megoldást fejlesztenek, amelynek segítségével eszközök nélkül, pusztán a WiFi jelének megszakadásaiból pontos becsléseket tehetnek az egy területen tartózkodókról.

Árnyékolók és erősítők

A kísérlet szerves része két WiFi-jeladó, amelyek egymással próbálnak kommunikálni. Amint valaki elsétál a két eszköz között, a jel egy pillanatra csökken, ebből legalább azt pontosan meg tudják mondani, hogy valaki van közöttük. Azonban az embereknek van egy másik hatása is a WiFi jelerősségére: ha megfelelő ponton állnak, fel is erősíthetik a jelet, hiszen az egyik oldalirányba kiküldött hullám visszaverődhet róluk, és megérkezhet a másik jeladóhoz. 

Ennek a két hatásnak a bonyolult összefüggéseiből egy hosszú, és mérnöki végzettséggel nem rendelkezők számára érthetetlen egyenlet született, amely közel pontos értéket tud adni a területen tartózkodók számáról.

Mire jó ez az egész?

Ez a projekt most még inkább csak tudományos munka, egy bonyolult algoritmus gyakorlati tesztelése, nem pedig funkcionális M2M-eszköz. Maga a tanulmány még meg sem jelent, csak az első kutatási eredményeiket publikálták és magyarázták el egy videóban a diákok.

IoT: jönnek a fogyasztókra szabott reklámok

Azonban már ők is beszélnek a gyakorlati felhasználási lehetőségekről. Például az okos hűtési-fűtési rendszerekről, amelyek például az egy helységben tartózkodók száma alapján tehetnék hatékonyabbá a légkondicionálást.

Vagy elég, ha egy nagy pláza már kiépített WiFi-rendszerére gondolunk. Itt az emberszámlálás része lehet esetleg a marketingnek, reklámoknak, tűzvédelmi becsléseknek vagy egyszerűen a kamerák munkáját egészítheti ki pusztán a forgalom mérésére.

Forrás: Gizmag