Több profitot szeretne? Ebben is segíthet az M2M

Több profitot szeretne? Ebben is segíthet az M2M

Több profitot szeretne? Ebben is segíthet az M2M

még több IoT

2 perc

A machine-to-machine, vagyis gép-gép technológia lényege, hogy a gépek, eszközök vagy akár a legapróbb alkatrészek is képesek kommunikálni és adatot cserélni egymással. Ez pedig jelentős előrelépést hozhat a cégek hatékonyabb működésében.

Az egyik legegyszerűbb példa az M2M-es megoldásokra a fizetési terminál, amely bármelyik boltban ott van szinte. Miután berakta a kártyáját a POS-terminálba, az eszköz elküldi az információkat a banknak, ahol egy másik gép levonja az összeget a számláról vagy a hitelkártyakeretről. Tehát akár tudunk róla, akár nem, az M2M jelen van az életünkben valamelyik hétköznapi formájában.
 
Az M2M-alapú megoldások fontos előnyei közé tartozik, hogy az egymáshoz és a központi rendszerhez kapcsolódó eszközök együtt dolgoznak azon, hogy minél több – üzleti szempontból is – hasznos információ álljon a rendelkezésére. Az adatok elemzését követően pedig olyan lépéseket tehet a vállalkozás, amelyek egyrészt megkönnyítik a felhasználók – a vevők, ügyfelek – életét, másrészt nyereségesebbé, költséghatékonyabbá teszik a céget.

Például milyen jó is, ha a „felokosított”, hálózatba kapcsolt autó figyelmeztet arra, hogy elfelejtette bepötyögni a riasztó kódját és távolról bekapcsolhatja azt.

Egy falat M2M

A valóban rengeteg felhasználási hely közül az éttermek sem maradhatnak ki. Például szenzorok segítségével mérhető és távolról is követhető, hogy milyen a hőmérséklet az étterem különböző helyiségeiben. Ez a közegészségügyi előírások miatt is fontos. Ráadásul, ha valami éppen nem működik – akár a hűtőkben vagy a sütőkben, a rendszer automatikus értesíti a tulajdonost vagy vezetőt.

Rendelni és szállítani is biztonságosabb így

Az üzleti életben egyre gyakrabban előforduló flottakövetés is M2M alapokon nyugszik. Miután most már szinte minden szállítójárműben van GPS-eszköz, a cégvezetők mindig tudhatják, hogy melyik kocsi merre jár éppen. Emellett a járművek állapotát is megfigyelhetik, közölhetik a vevőkkel, hogy mikor érkezik a rendelés, sőt még azt is szemmel tarthatják, hogy a sofőrök nem hajtanak-e túl gyorsan. Ez persze a dolgozók biztonságát is szolgálja.

A szemétszedő technológia

A machine-to-machine megoldások a szemétszedésbe is beszállnak. Egyre gyakoribbak ugyanis az olyan okoskukák, amelyek jelzik az illetékes hulladékszállító cégnek, ha megteltek. De vannak olyan városok, ahol már a tűzcsapok is szorgalmasan küldik az adatokat. Itt a rendszer folyamatosan figyel, és egy esetleges szivárgás esetén azonnal értesíti a szerelőket, hogy javítsák a hibákat.

Röviden összefoglalva: adatokat gyűjteni az M2M-technológia segítségével tényleg bármiről lehet, csak az a fontos, hogy a cégek, szolgáltatók jól használják fel azokat.