Sci-fi és valóság: a holnap lehetőségei a magyar jövőkutató szemével

Kapcsolódó cikkek

Sci-fi és valóság: a holnap lehetőségei a magyar jövőkutató szemével

Sci-fi és valóság: a holnap lehetőségei a magyar jövőkutató szemével

még több IoT

3 perc

A vállalati üzleti tervekben egyre gyakrabban bukkannak fel olyan fejlesztések, tervezett innovációk vagy megoldandó kihívások, amelyek néhány évtizede még csak a valóságtól elrugaszkodott science fiction regényekben szerepeltek. Kánai András jövőkutató mindkét világban otthon van, és a „holnap történtekről” is elég konkrét elképzelései vannak.

Kánai András kommunikációs szakember, futurológus és sci-fi blogger. Már gyerekkorától érdekelték a tudományos-fantasztikus művek, és azok közé tartozik, akik ezt felnőttkorukra sem nőtték ki, sőt esetében ez az érdeklődés csak tovább fokozódott. A számítástechnikai szakközépiskola után adta magát, hogy programozói szakirányon tanuljon tovább, de ehelyett éles váltással mégis inkább az ELTE bölcsészkarán a magyar szakot végezte el.

A 2000-es években több sci-fi novellája is megjelent a Galaktika magazinjában és kiadványaiban. A 2010-ben létrejött SFmag.hu egyik alapító-szerkesztője. Az online magazin elsősorban az irodalom, a film és a képzőművészet spekulatív témájú (speculative fiction) alkotásaival foglalkozik.

2017-ben jelent meg a Holnap történt című könyve, amelyben öt népszerű, visszatérő sci-fi témát elemez részletesen: a háromdimenziós nyomtatást, a transzhumanizmust, a világot uraló óriáscég lehetőségét, az Egyesült Államok pozíciójának meggyengülését és a Mars-utazást. (A transzhumanizmus sokféle technológiai és tudományos ágat összegez, és egyfajta mozgalom is. Azzal foglalkozik, hogy miként lehetünk egészségesebbek, hogyan élhetünk tovább vagy akár örökké. A többi közt a nanotechnológia, a géntechnológia, a fiatalító törekvések is a transzhumanizmus érdeklődési körébe tartoznak, de az ember és gép/robot/kiborg kapcsolata, valamint a hibernáció is.)

A könyvben az egyes fejezetek 3+1 részből állnak: a szerző először megvizsgálta, hogy az adott téma hogyan jelenik meg a sci-fi irodalomban, milyen aspektusból írtak róla, milyen válfajait emelték ki. Aztán a jelenlegi helyzetet elemezte, és összeállított egy általános prognózist is, majd pedig minden fejezet végén – ahogy egy futurológustól elvárható – kreatív mini szcenáriókat, majd „áldokumentumokat” is megoszt az olvasókkal.  

Üzleti prognózisok és a fekete hattyú esete

„A jövőkutatásban a tájékozottság és a tények elemzése mellett elengedhetetlen a kreativitás is. A szakértők a jelenlegi adatokból, trendekből vagy még trendnek sem látszó változásokból olyan forgatókönyveket állítanak össze, amelyek a jövő valamilyen lehetséges irányát mutatják meg a vizsgált területen. Ami engem nagyon érdekel, az a céges jövőkutatás, ezen belül már számos témakörben tartottam előadást a digitális világ jövőjétől kezdve a jövő irodáján át az önvezető autókig. De egy HR-konferencián arra is vállalkoztam, hogy fiktív éves jelentést prezentáljak 2030-ból” – sorolta a szakember.

„Jövőkutatóként az elképzelhető forgatókönyvekre hívom fel a figyelmet, amelyek súlyát jól mutatja, hogy az innovatív cégek a jövő tervezésénél már figyelnek ezekre a szcenáriókra is. Ezzel együtt természetesen nem látunk hajszálpontosan a jövőbe, és számos olyan váratlan, előre nem jelezhető változás történik, amelyet a szakmában ’fekete hattyú’ eseménynek hívunk. Ki gondolná, hogy tipikusan ilyen példa a Facebook? A sci-fi írók nagyon sokféle találmányt, technológiát megjósoltak, így például arról régóta írnak, hogy kamerák figyelik majd minden lépésünket. Azt viszont senki sem látta előre, hogy lesz egy olyan közösségi felület, ahol az emberek mindennap órákat töltenek, és önként megosztanak személyes információkat, fotókat magukról. Ez az elképzelés teljesen disztópikusnak tűnt volna egy régebbi világban” – fejtette ki a sci-fi író.

A jövő most kezdődik – Kik az igazi innovátorok?

Míg a futurológusok várható szcenáriókat készítenek, addig az innovátorok megvalósítják az elképzeléseiket, és sokszor látványosan formálják is a jövőt.

Kánai András szerint az igazi innovátorok ismertetőjegye, hogy szeretnék jobbá tenni a világot, és tudják, hogy a dolgok nem véglegesek, és nem tekinthetők változatlannak. Belelátnak a problémákba, de nem állnak meg a felszínnél, mernek mélyre ásni, másképp gondolkodni és teljesen új megoldásokat is kipróbálni.

Szerző: Sipos Anikó