Mi a probléma a városi okoslakásokkal?

Mi a probléma a városi okoslakásokkal?

Mi a probléma a városi okoslakásokkal?

még több IoT

2 perc

Habár a különféle intelligens otthoni megoldások legtöbbször megkönnyítik az ott lakók életét, egy társasházban viszont nem biztos, hogy lehetséges a használatuk.

Internetre csatlakoztatott termosztátok, kamerás kaputelefonok – a felhasználók sokszor ezeket az intelligens termékeket szerzik be elsőként. Nagyvárosi ingatlanok esetén azonban ezek a megoldások sokszor nem is használhatók. Elég csak a központi fűtéssel ellátott többemeletes háztömbökre gondolni, ahová be sem építhető egy okostermosztát, vagy a bérlakásokra, ahol a tulajdonosok vagy a lakóközösség tagjainak hozzájárulására van szükség a kamerás kaputelefon beépítéséhez.

A legnépszerűbb intelligens kiegészítők gyártói nagyon is tisztában vannak a fentiekkel, és nemrég a Honeywell által szponzorált Smart Home, Smarter Things elnevezésű kerekasztal keretein belül foglalkoztak a témával.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a városlakók ne alkalmazhatnának intelligens otthoni megoldásokat, hiszen ezek egy részét könnyű beszerelni: az okosvilágításhoz csak egy villanykörtét kell betekerni, a legtöbb internetre csatlakozó kamerát pedig csak a konnektorba kell dugni. Ha azonban egy felhasználó egyszer elkezdi az okosfejlesztést, nagyon nehéz megállni. A Samsung SmartThings felmérése szerint például azok, akik hat okoskészülékkel indítanak, fél éven belül több mint tíz darabot szereznek be, köztük lámpákat, biztonsági kamerákat és internetre csatlakoztatott termosztátokat.

Ráadásul a Honeywell Connected Home, a Samsung SmartThings, az IFTTT, a Schlage, a SkyBell és a Chamberlain szakértői szerint a felhasználók általában akkor fordulnak az okosberendezések felé, ha költöznek, ha gyermekük lesz vagy ha új házat vásárolnak. Természetesen az is előfordulhat, hogy például az otthon lévő kutyájukat vagy macskájukat akarják követni biztonsági kamera használatával napközben, vagy energiát (és ezzel pénzt) akarnak megtakarítani azzal, hogy az okos-légkondicionáló automatikusan leáll, ha kinyitják a hátsó ajtót.

Andrew Thomas, a SkyBell társalapítója azt is megjegyezte, hogy a fogyasztók egészen új módokat és okokat is találnak a használatra. Volt például olyan felhasználó, aki azért vette meg a cég okoskameráját, hogy azokat ne kültéren, hanem a lakáson belül használja. Akadtak továbbá, akik azzal a céllal ruháztak be az ajtócsengőbe, hogy szüleik használhassák azokat az ágyukból való csengetésre, és azonnal videocsevegést folytathassanak a családtagjaikkal, ha segítségre van szükségük.

A vállalatok tehát figyelembe veszik a jelenlegi használati körülményeket és a jövőbeni igényekre is kíváncsiak, a nagyvárosi lehetőségeket pedig kiemelten vizsgálják – mindezt pedig Martin Heckmann, a Chamberlain igazgatója is megerősítette.

Forrás: Gearbrain