Biztonságos okosotthon? Lehetséges!

Biztonságos okosotthon? Lehetséges!

Biztonságos okosotthon? Lehetséges!

biztonság

2 perc

Ha be szokta maga mögött zárni a kaput és a lakásajtót, miért tenne másképp a virtuális bejáratokkal? Sokan nem gondolnak bele, hogy hackerek juthatnak otthonukba, pedig ezt a szempontot is fontos szem előtt tartani az otthoni biztonság kérdései közt.

Okoskavics a nagyobb biztonságért

Az intelligens otthonok kapukat nyitnak meg a technológiai újdonságok előtt, ugyanakkor a hívatlan „vendégeknek” és a hackereknek is támadási felületet biztosíthatnak. Ahogyan egyre több újítás jelenik meg, úgy nő a biztonsági kockázat is. Ez pedig sokszor elrettenti a felhasználókat attól, hogy alkalmazzák a különféle Dolgok Internetére (IoT) épülő megoldásokat. A magasabb fokú otthoni védelem eléréséhez a többi között az alábbi szempontokra is érdemes odafigyelni: 

Erős jelszavak használata

Habár elcsépelt témának tűnhet, de ez az, ami alapfeltétel, és sokszor már önmagában elegendő a betolakodók távoltartásához. Sok felhasználónak azonban nem a védelem az elsődleges szempont, hanem az, hogy könnyen megjegyezhető jelszavakat használjanak (amiket aztán hosszú ideig meg sem változtatnak). 

A leghatékonyabb védelmet nyújtó jelszavak kis- és nagybetűk kombinációjából állnak, számokat és különleges karaktereket is tartalmaznak. Ha pedig a lakó új eszközt csatlakoztat a hálózathoz, akkor mindenképpen javasolt megváltoztatni a jelszót, vagy ha ez el is marad, néhány havonta akkor is tanácsos a kódváltás. Továbbá léteznek olyan megbízható jelszókezelő rendszerek is, amelyek képesek váltogatni a belépési kódokat, ezzel biztosítva a tulajdonos okosberendezéseinek védelmét.

Szelektálás a készülékek között

Egyre több világhálóra kapcsolódó IoT-eszköz jelenik meg a piacon, ez azonban önmagában véve még nem jelenti azt, hogy ezek mögött minden esetben ugyanolyan profi fejlesztőcsapat áll. Vásárlás előtt tehát mindenképpen érdemes tájékozódni, hiszen a nem megfelelő választás akár a felhasználó magánéletét és biztonságát is veszélyeztetheti. 

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb gyártók termékei gyakrabban frissíthetők, és feltörés esetén is hatékonyabban kezelhetők az ezzel járó problémák. Továbbá ezekről rendszerint több felhasználói vélemény és online szakértők által végezett teszteredmény áll rendelkezésre. Ha pedig a vásárló nem biztos abban, hogy az adott termék használata biztonságos-e, érdemes szakemberhez fordulnia.

A cikket hamarosan folytatjuk.

Forrás: RISMedia