Küszöbön az adatelemzési boom

Küszöbön az adatelemzési boom

Küszöbön az adatelemzési boom

még több IoT

2 perc

Az adatmenedzsment lehet a jövő első számú üzleteinek egyike.

Az adatelemzési üzletág egyre fontosabbá válik: míg tavaly még csak a vezetők 33 százaléka jelölte meg a jövő egyik IT-húzóágazatként, idén már minden második válaszadó megemlítette a várhatóan legtöbb bevételt generáló tevékenységek között. Ezzel a szektor elhódította a vezető szerepet a tavaly még messze előtte járó – és egyébként szintén népszerű – felhő- és mobilszolgáltatásoktól – összegzi a KPMG nemzetközi elemzése, amelyben a technológiai ágazat vezetőit kérdezték meg.

De mi is a Big Data?

Bár nincs pontos és mindenki által elfogadott definíciója, azt azért ki lehet jelenteni, hogy azt az óriási és laikusként nehezen elképzelhető adatmennyiséget, illetve annak feldolgozását jelenti, amit a hálózatokon lévő gépek és emberek előállítanak.

Csúcsra járatják az adatfeldolgozást

Többi között az M2M-nek köszönhető adatgyűjtés és az egyre nagyobb információözönnel is megbirkózó adatmenedzsment jelentős változásokat hozhat a cégek életében. Kevesebb erőfeszítéssel és alacsonyabb költséggel sokkal több területről, például a termelés, forgalmazás, vállalati működés minden szakaszáról gyűjthetnek információkat. Legyen szó kereskedelemmel, szállítmányozással, biztonságtechnikával vagy közműszolgáltatással foglalkozó társaságról.

Kórász Tamás, a KPMG informatikai tanácsadási igazgatója szerint az adatelemzés hatalmas távlatokat nyit további területként például a csillagászatban, a genetikában, a meteorológiában vagy akár a járványügyi elemzések esetében is.

Vannak olyan szakértői vélemények, amelyek szerint kevés, ha a cégek egyszerű elemzőket alkalmaznak, helyettük úgynevezett adattudósokra van szükség. A Big Data további előnye, hogy az előrejelzések is pontosabbá válhatnak. Ehhez viszont az szükséges, hogy a döntéshozókhoz már a megfelelően feldolgozott adatok kerüljenek, úgymond „intelligens információkhoz” jussanak, különben könnyen „belefulladhatnak” az adatdömpingbe.