Kukkantson be a jövő gardróbjába!

Kukkantson be a jövő gardróbjába!

Kukkantson be a jövő gardróbjába!

még több IoT

3 perc

Az egymás között vezeték nélküli kapcsolaton keresztül információkat továbbító viselhető kiegészítők mellett az intelligens ruhadarabok is forradalmasíthatják az egészségügyet és a sportolási szokásainkat.

Emiatt érdemes lehet már most egy pillantást vetni arra, hogy melyek a legígéretesebb fejlesztések, illetve, hogy mely ruhadarabok válhatnak a jövőbeli gardróbunk nélkülözhetetlen kellékeivé.

Hexoskin

A kanadai székhelyű vállalkozás gyermekek és felnőttek számára tervezett olyan felsőket, amelyek biometrikus visszajelzést adnak a viselő élettani funkcióiról. A mezeket egyébként profi sportcsapatok is használják a fitneszőrültek mellett, de ennek könnyű megérteni az okait. A Bluetooth-kapcsolattal felszerelt ruhadarab ugyanis bőséges információval látja el a felhasználókat az egészségi paraméterekre vonatkozóan. A trikók egyebek között a szívritmust, a lélegzést, a véroxigén szintjét, az alvási periódusokat, illetve a fizikai aktivitást figyelik.

AIQ Bioman

A divatcégek nagy technológiai dobásra készülnek >>A Bioman férfipólókat a tajvani székhelyű AIQ nevű vállalat dobta piacra, a ruhadarabok szintén a pulzusszámot, illetve a légzés gyorsaságát követik, míg az aktuális testhőmérsékletről is adatokat gyűjtenek. A fejlesztők tervei szerint az intelligens mezeket a későbbiekben újabb funkciókkal egészítik ki, ezáltal az is lehetővé válik, hogy a viselője a bőre nedvességtartalmáról tájékozódjon, illetve személyre szabott EKG-hoz vagy EEG-hez jusson. A pólókat egyébként olyan speciális áramvezető szövetből készítették el, amely rozsdamentes acélszálakkal átszőtt fonalat tartalmaz. A ruházat Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja a begyűjtött adatokat a felhasználók okostelefonjára.

Footfalls & Heartbeats

A cég gyakorlatilag olyan intelligens szövetet alkotott, amely segítségével a ruhadarabok egyfajta érzékelőként működnek. Az új-zélandi székhelyű társaság jelenleg több gyártóval is tárgyalásokat folytat arról, hogy miként lehetne a speciális anyagot az egészségügy, a sport és a rehabilitáció területén használni, de az is felmerült, hogy a szövet szerepet kaphat az idősek gondozásában, az űrkutatásban, továbbá az autós piacon egyaránt.

SmartLife

A brit SmartLife olyan érzékelőket szabadalmaztatott, melyeket bármilyen olyan ruhadarabra fel lehet szerelni, amely szorosan követi a test vonalát. A szenzorok valós idejű adatokat közvetítenek a viselő szívritmusáról, lélegzéséről, valamint az elégetett kalóriák mennyiségéről.

Mbody

Az Mbody sortokat kifejezetten triatlonozók számára tervezték. A nadrág a viselője pulzusáról, lépésszámáról és a sebességéről ad visszajelzést, de a beépített szenzorok és egy okoskészülék segítségével a sportolók által megtett távolságot is rögzíti. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy az Mbody sortokat eléggé borsos áron kínálják a fejlesztők: piaci ára jelenleg 835 dollár – mostani árfolyamon számolva mintegy 239 ezer forint –, tehát csak profi sportolóknak és megszállott fitneszőrülteknek ajánlott.

Okoszokni cukorbetegek számára

Az Arizonai Egyetem kutatói kifejezetten a diabéteszben szenvedő pácienseknek terveztek speciális zoknikat. A cukorbetegség sajnálatos szövődménye lehet ugyanis hosszabb távon a lábszárfekély. A Smartsox zoknikba beépített optikai szálak és szenzorok nyomon követik a test hőmérsékletét, a lábra nehezedő nyomást és az ízületek állapotát, probléma vagy vészhelyzet esetén pedig azonnal értesítik a beteget és az ápolókat.

OMsignal

Az OMsignal póló főként azoknak ajánlott, akik szeretnék javítani az edzéseik hatékonyságát, és sportteljesítményüket. A felsők az elektromos áramot vezető rostszálakat tartalmaznak, az életjelekre vonatkozó információkat pedig a mezekre rögzíthető kisméretű készüléknek továbbítják. A viselő így a pulzusára, a légzésére vagy éppen a fizikai aktivitására vonatkozó adatokhoz juthat hozzá valós időben, de az eszköz egy beépített kalória- és lépésszámlálót is tartalmaz. A hasonló Hexoskin fejlesztéstől eltérően az OMsignal pólók nem figyelik azt, hogy miként változik a pulzus a nap folyamán, csak az aktuális szívritmust rögzítik.

Forrás: Bionicly