Körültekintően merüljön el az IoT világában

Körültekintően merüljön el az IoT világában

Körültekintően merüljön el az IoT világában

még több IoT

2 perc

A fejlesztések megkezdése előtt a cégeknek pontosan el kell dönteniük, milyen készülékeket csatlakoztatnak a világhálóhoz, és mihez kezdenek a begyűjtött, nagy mennyiségű adattal.

Az utóbbi évek folyamán egyre nagyobb felhajtás övezi a hétköznapi használati tárgyakat a világhálón összekapcsoló Dolgok Internetét (Internet of Things). Az egymással vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikáló eszközök nem csak a fogyasztók mindennapjait és a háztartások irányítását teszik kényelmesebbé és egyszerűvé, de a vállalatoknak is segítenek üzleti stratégiájuk megvalósításában, úgy, hogy eközben versenyelőnyre tehetnek szert a vetélytársaikkal szemben.

6 fontos lépés az IoT felé >>A Deloitte Consulting műszaki igazgatója azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a cégeknek jól körülhatárolható módon szükséges rögzíteniük, hogy milyen régi problémákra várnak megoldást a korszerű berendezésektől, illetve, hogy milyen célkitűzések elérését támogathatja a Dolgok Internete.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek szeretnék már most elkezdeni a felkészülést a jövőre, érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venniük:

„Kapcsolódjon” okosan

Az általános vélekedéssel ellentétben nem minden eszközt, tárgyat, és személyt kell a wifi-hálózathoz csatlakoztatni, vagy hangzatos kütyükkel ellátni. Ahogyan ugyanis egyre több készülék kapcsolódik fel a világhálóra, ezzel párhuzamosan a biztonsági kockázat és az adatlopás veszélye is ugrásszerűen megnő. Ez főként azoknak a berendezéseknek az esetében igaz, melyeket távolról, egy okostelefon segítségével lehet irányítani, és semmilyen riasztóval nem szereltek fel, amelyik kivédené az illetéktelen felhasználásukat.

Törekedjen a biztonságra, az éberségre és a rugalmasságra – nem pusztán csak a konkrét eszközöknek az esetében, hanem a közöttük lévő illeszkedési pontoknál is, hogyan kommunikálnak, hoznak döntéseket és lépnek működésbe. Ezeket az irányelveket pontosan rögzíteni kell az összes iparágban egységes módon, hogy a vállalatoknál felmerülő kockázat mértéke még elfogadható legyen. 

Óvakodjon a nagy mennyiségű adat – „big data” – hatásától

Internet of Things - Vajon hol a határ? >>Azok a kutatók és cégek, melyek próbálják előmozdítani a Dolgok Internetének térhódítását, sokat tanulhatnak a big datát övező felhajtásból. A két jelenségnek ugyanis megvan az a közös pontja, hogy mind a kettő a technológia fejlődésére épül, és megkérdőjelezhetetlenül hozzájárul a vállalatok sikeres működéséhez. Ugyanakkor – éppen a lehetőségek széles tárházát tekintve, illetve a potenciális hatásokat figyelembe véve – az innováció egy ponton teljesen leállhat, miközben a szakértők a nagyobb horderejű problémákat próbálják meg orvosolni.

A legtöbb szervezetnek nincsen szüksége arra, hogy mindent felölelő stratégiával rendelkezzen a Dolgok Internetével kapcsolatban – legalábbis nem az elején, de az is lehet, hogy később sem. Sokkal jobban megéri a kisebb kihívásokra helyezni a hangsúlyt: olyan konkrét problémákra, melyeknél a céltudatosság és határozott fellépés a célravezető – írja cikkében a szakértő.

A célszalag lebegjen a szeme előtt

A vállalati stratégiáknak nincs semmi értelmük, ha nincsenek számszerűsíthető eredményeik. Mielőtt belekezdene abba a küldetésbe, hogy több adatot gyűjtsön össze és mélyrehatóbb elemzéseket készítsen, csak azért, meg megteheti, először győződjön meg róla, hogy az újonnan beérkező információk és az analízisek valóban a cég fejlődését szolgálják.

Ha a további részletekre is kíváncsi, olvassa el cikkünk első részét is! >>

Forrás: TechCrunch.com