Így lehet finomabb a bor – Ne hagyja ki a dekantálást!

Kapcsolódó cikkek

Így lehet finomabb a bor – Ne hagyja ki a dekantálást!

Így lehet finomabb a bor – Ne hagyja ki a dekantálást!

még több IoT

2 perc

Az Aveine francia startup még 2018-ban, közösségi finanszírozáson keresztül gyűjtött támogatást projektjéhez. Mivel a kitűzött összeget meghaladták, így az azóta eltelt időben volt idejük egy valóban minőségi termék kifejlesztéséhez.

Borszellőztetőjük jelenleg kétféle változatban érhető el. Az eredeti, teljes – legfeljebb 24 órás – levegőztetési időt kiváltó verzió ára 449 dollár. A 12 órányi időt kiváltó „Essential” terméket pedig 299 dollárért lehet megrendelni.

Mindkét készülék ugyanúgy működik: a bor kinyitását követően az üveg tetejére kell felhelyezni a speciális eszközt. Az „intelligens” funkció a Bluetooth-on keresztül történő csatlakozásban és a kapcsolódó Aveine mobilapplikáció használatában rejlik. Az alkalmazás természetesen az Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető. 

Az app segítségével a felhasználó lefényképezheti a bor címkéjét, az alkalmazás pedig hozzáilleszti azt az egyre növekvő adatbázisában található borok egyikéhez, majd ehhez igazítva automatikusan az optimális dekantálási időt állítja be.

Az adatbázis bővítéséhez tetszés szerint kitölthető a gyártó kérdőíve. Ebben olyan adatokat lehet megadni, mint az évjárat, a felhasznált szőlő, a régió, de az is rögzíthető, hogy a bor organikus vagy biodinamikus gazdálkodásból származik-e.

A szellőztetés ideje manuálisan is beállítható, és a folyamat közben is bármikor meg lehet kóstolni az italt.

A szett része egy puha hordtáska és egy töltőalap, amely kompatibilis bármilyen szabványos USB fali csatlakozóval és micro USB kábellel. A beépített akkumulátor egy feltöltéssel nagyjából 12 órán keresztül képes folyamatosan működni.

Öntés közben alkalmi levegőztetés is kivitelezhető, ekkor a beépített motor segítségével a készülék aktívan befecskendezi az oxigént az áramló italba.

A készülék könnyen illeszkedik a borosüvegek többségének tetejére és markolatára. A kiöntés pedig minden különösebb rögzítés nélkül kivitelezhető. Az állítható időt mutató, fekete-fehér érintőképernyő az üveg felemelésekor aktiválódik.

A használat megkezdéséhez nincs szükség a kapcsolódó applikációra. Egyszerűen csak be kell állítani a skálát a kívánt levegőztetési szintre. A folyamat az üveg megdöntésekor automatikusan megkezdődik. 

A szerkezet motorja egy speciális technológiával folyamatosan fecskendezi be az oxigént, miközben a bor átáramlik a készüléken. Az alkalmazás használatához az okostelefonhoz Bluetooth-on keresztül történő kapcsolódásra van szükség.

Összességében elmondható, hogy habár az Aveine fejlesztése egy magasabb árkategória, de a borrajongóknak bizonyára sokat számíthat, hogy a bor zamatát jobbá tehetik anélkül, hogy át kellene tölteniük az italt egy külön üvegbe, és órákig hagyniuk kellene állni azt.

Forrás: