Hogyan párosítsa a szivarokat és a borokat?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan párosítsa a szivarokat és a borokat?

Hogyan párosítsa a szivarokat és a borokat?

még több IoT

2 perc

A szivarok és a borok között sok hasonlóságot lehet felfedezni, kezdve a hasonló készítési és érlelési folyamatoktól egészen a luxusgyűjteményekig. Ezekre a hasonlóságokra épül a szivarok és a borok kínálta nagyszerű párosítás lehetősége is.

A párosítás alapszabálya a hasonlót a hasonlóval elv, amelynek alapján az erősebb szivarok mellé erősebb borok, az enyhébb füstölnivalókhoz pedig a könnyebb borok illenek. Figyelje az egyes szivarokban jelenlévő ízeket, ezekhez találja meg az egymást kiegészítő társításokat!

Vörösbor és szivar

A szivarok vörösborral való párosítása jellemzően a legnépszerűbb kombináció, hiszen a vörösborok általában aromásabb és teltebb ízűek, ezért jó ötlet közepes vagy testes szivarokkal együtt fogyasztani. A vörösborban minden kortyban jelen lehetnek enyhén kesernyés jegyek, amelyek kiegészítik a szivar gazdag füstösségét. A Humidorshop.hu legjobb magyar borai igazi ínyencségnek számítanak, amelyeket igazán méltónak tartanak a kínálatukban található szivarokhoz. 

Hogyan tegye okosan hűvösre a borait? Az intelligens borhűtőkkel optimális hőmérsékleten és biztonságosan tárolhatók a nemes italok. Kattintson és nézze meg, milyen különleges és sokat tudó fejlesztésekből lehet válogatni!

Minden párosításnál szükség van az egymáshoz illő vagy egymást kiegészítő ízekre, hogy a két tétel jól működjön együtt. Bár nincsenek szigorú szabályok, van néhány alapelv, amelyet követni kell a tökéletes ízélmény érdekében. A bor és a szivar esetében az egymást kiegészítő ízek megtalálása könnyebb lehet, mint más variációk esetében, mivel mind a szivarok, mind a borok címkéin feltüntetik a jellegzetes ízeket. 

A vörösbor kiszáríthatja az ízlelőbimbókat, ezért az ínyencek azt tanácsolják, hogy dohányzás közben legyen Önnél egy pohár víz, hogy hidratált maradjon.

Illenek-e a szivarokhoz a fehér és rozé borok?

A fehérborokat ritkábban fogyasztják szivarokkal, mivel általában meglehetősen friss ízűek. Ha azonban egy könnyű testű füstölnivalóról van szó, akkor egy fehérbor csodálatosan illik hozzá, mert az ízek ez esetben nem nyomják el egymást, érvényesülni tudnak.

A rozék mind a vörös- , mind a fehérborok tulajdonságait kínálják, így olyan italokról beszélhetünk az esetükben amelyek a szivarok szélesebb skálájával működhetnek együtt. Jellemzően közepes testű szivarokkal együtt a legjobbak, mivel összetett ízvilágot és gyümölcsös jegyeket kínálnak.

Az erősített borok, mint a portói, a sherry és a madeira, kiváló választások a szivarokkal való párosításhoz. Az ilyen típusú borok jellemzően magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, és sokkal édesebb ízűek, mint a hagyományos borok, ez pedig jól illik a tölgyes, fűszeres vagy diós ízű szivarokhoz.

Adja meg a módját!

A szivarozás szertartása időt igényel, egy szivar megfelelő módon történő elszívása akár egy órát vagy annál is többet is igénybe vehet, ezért olyan italra van szükség, amelyet hasonló idő alatt szokás elkortyolgatni. Egy-két pohár sherry vagy portói a legjobb választás.

A hasonlót a hasonlóhoz szabály alapján a fiatal borokat újabb szivarokkal, az érlelt borokat pedig erősebb ízű, merészebb aromájú szivarokkal tehetjük tökéletessé. Itt az ideje hátradőlni, meggyújtani egy szivart és megkeresni a hozzá illő tökéletes palackot!