Hasítanak a kertekben a robotfűnyírók

Kapcsolódó cikkek

Hasítanak a kertekben a robotfűnyírók

Hasítanak a kertekben a robotfűnyírók

még több IoT

1 perc

Két számjegyű bővülést produkált az elmúlt években Magyarországon a robotfűnyíró piac.

Kiss Tibor, az ICTS Hungary Kft. ügyvezetője a Trend FM műsorában beszélt arról, hogy húsz évvel ezelőtt magának keresett robotfűnyírót, így talált rá végül a ma már általa forgalmazott Robomow márkára. Bár csak egy gépet szeretett volna, de végül átvette a korábbi forgalmazó készletét. Az eredetileg informatikai szolgáltató cége pedig ma már nemcsak értékesíti a termékeket az indulás óta felépített partnerhálózaton keresztül, hanem oktatást is végez a forgalmazók számára.

A kezdetekre visszatekintve az ügyvezető igazgató elmondta: „2004 körül még igen drágák voltak ezek a gépek az akkori átlagfizetésekhez képest. Körülbelül ugyanannyiba kerültek akkor a robotfűnyírók, mint ma, viszont két évtizeddel ezelőtt még nem ugyanazon a szinten voltak a keresetek, mint napjainkban. Tehát akkor még szűkebb piacot jelentettek azok a fogyasztók, akik hajlandók voltak erre költeni”.

A kertészeti szempontok között kiemelte, hogy „a robotfűnyírók nagyon apró darabkákat vágnak le a gyepből, a vágásból származó nyesedékek pedig lehullanak a gyökerekhez, és komposztálódnak. Ezáltal nem visszük el a levágott gyeppel együtt a tápanyagot, hanem az körforgással visszakerül. Ennek következtében jellemzően kevesebb gyeptrágya vagy külön mulcsozás szükséges a robotokkal kezelt területen”.

További részletekért hallgassa meg Lakatos László interjúját, amelyből az is kiderül, hogy miként dobták meg a technológia terjedését a robotporszívók!