Ha akarjuk, ha nem, behálózza életünket az IoT

Ha akarjuk, ha nem, behálózza életünket az IoT

Ha akarjuk, ha nem, behálózza életünket az IoT

még több IoT

2 perc

A dolgok internetének köszönhetően új ajtók nyíltak meg számos területen.

Az Internet of Things-hez kapcsolódó technológia lényege, hogy összekapcsolja az eszközöket, automatizálja a folyamatokat és minimalizálja az emberi beavatkozás szükségességét.

A digitális és a fizikai értelemben vett világ összekötése sok területen áttörést hozhat, megkönnyítheti a mindennapi életet, és okosan alkalmazva egy élhetőbb világ kialakításához is hozzájárulhat. Természetesen a további fejlesztéseket tekintve a biztonsági kockázatokról sem szabad megfeledkezniük – sem a gyártóknak, sem a felhasználóknak. Íme, egy válogatás a szerteágazó felhasználási területekből.

Intelligens gazdálkodás

Az IoT lehetővé tette a precíziós gazdálkodást olyan intelligens öntözési módszerekkel, mint a csepegtető- vagy a változó mértékű öntözés, melyekkel csökkenthető a vízpazarlás. „Okos” módszerekkel a kombájnok távolról is vezérelhetők, a szenzorok pedig képesek megfelelően érzékelni a talaj nedvességtartalmát.

A mesterséges intelligenciának (artificial intelligence, AI) köszönhetően pedig könnyedén elemezhetők a növényekről és az az időjárási változásokról összegyűjtött adatok.

Intelligens hulladékgazdálkodás

Az innovatív hulladékkezelő és -újrahasznosító rendszerekkel könnyebb a városok tisztán tartása. A beépített szenzorokat tartalmazó egységeknek köszönhetően a közterületfenntartók valós időben értesülhetnek a szemét begyűjtésének aktuális státuszáról vagy a megtelt kukákról is.

Sport

Mivel az intelligens edzőgépek – például szobakerékpárok – külön képernyővel rendelkeznek, így az edzést végző személy távolról is könnyedén csatlakozhat az edzőhöz. Ma már otthoni és konditermi használatra készült változatok egyaránt elérhetők. Az okosgépek rendszerint a felhasználó viselhető kiegeszítőjétől – például fitneszkarpántjától – nyernek információkat.

Okosabb inhalátorok

Ezek az eszközök nagy segítséget jelenthetnek az asztmásoknak. Emlékeztetőket küldenek ugyanis a betegeknek a gyógyszer bevételéről, és adatgyűjtésük révén támogathatják a kezelést is. A felhasználó okostelefonjához rendszerint Bluetooth-on keresztül csatlakoznak vagy külön alkalmazás tartozik hozzájuk, esetleg beépített szenzorokat tartalmaznak. Ezeknek a gyógyászati segédeszközöknek a piaci értéke egyes számítások szerint 2022-re elérheti akár a 198 millió dolláros szintet is.

Fogápolás

A szenzorokkal ellátott fogkefék különféle információkat továbbítanak a felhasználó okostelefonjára, amelyek a kapcsolódó applikációban jeleníthetők meg. A csatlakozás általában Bluetooth-on keresztül történik. A személyes fogmosási „tanácsadók” segíthetnek a szájhigiénia vagy akár a fogkő ellenőrzésében, de a fogmosás megfelelő időtartamára is figyelmeztetnek.

Konyha

Az alkalmazásvezérelt kenyérpirítók azonnal értesítik a felhasználót a reggeli elkészültéről, a felokosított sószórók pedig szintén a kapcsolódó applikáció segítségével irányíthatók.

Utóbbiak egyébként akkumulátorral működnek és rendszerint Bluetooth-on keresztül kapcsolódnak az okostelefonhoz. Az elektronikus eszközökhöz csatlakoztatott ételhőmérők pedig szintén megkönnyítik a sütés-főzést.

Gyerekjátékok

Egyes világhálóra csatlakozó játékokhoz kamerák tartoznak, más darabok beépített helymeghatározással is rendelkeznek. A játékrobotokkal a tanulás is megkönnyíthető, a beépített szenzoros eszközökkel pedig akár a gyerek testhőmérséklete is mérhető. A játékoknál viszont még fontosabb kiemelni a biztonsági rések problémáját.

Összefoglalva elmondható, hogy mára már szinte területen elérhető valamilyen „okos” megoldás. Az IoT térhódítását a többi között jól mutatja az a számítás, amely szerint 2025-re mintegy 21 milliárd intelligens eszközt használnak majd az emberek világszerte.

Forrás: