Gyorsabban törnek előre az 5G-t is kínáló mobilszolgáltatók

Kapcsolódó cikkek

Gyorsabban törnek előre az 5G-t is kínáló mobilszolgáltatók

Gyorsabban törnek előre az 5G-t is kínáló mobilszolgáltatók

még több IoT

3 perc

Az 5G bevezetésében élen járó szolgáltatókhoz háromszor nagyobb eséllyel maradnak hűségesek a felhasználók, és kétszer akkora eséllyel tudják növelni az átlagos bevételüket, mint a legújabb hálózati technológia terén lemaradó versenytársak – derül ki az Ericsson nagyszabású piackutatásából. A tanulmány megállapítja: míg az 4G korszakában stagnált a szolgáltatók bevétele, az 5G proaktív használatával felgyorsítható a növekedés.

Az Ericsson Consumer & Industry Lab, a vállalat piaci trendeket kutató részlege 22 ország 73 mobilszolgáltatójának piaci mutatói és felhasználóinak visszajelzései alapján mérte fel, hogy milyen mértékben járul hozzá az ötödik generációs hálózat bevezetése az operátorok üzleti sikereihez.

Felfedezők, ígéretesek, feltörekvők és éllovasok

A felmérés négy kategóriába sorolta a szolgáltatókat:

  • Az 5G felfedezők olyan, főként megfizethető termékeket kínáló cégek, amelyek éppen csak elkezdték az első, puhatolózó lépéseket ezen a területen.
  • A következő csoportot az 5G ígéretesek alkotják, amelyek – ha lassan is, és kevésbé innovatív módon –, de már elkezdték kiaknázni az újgenerációs hálózatot.
  • Az 5G feltörekvők már jobban teljesítenek az ötödik generáció terén, de az ügyfélelégedettségük alapján nem érik el a legjobbak teljesítményét.
  • Végül ott vannak az 5G éllovasok, amelyek az élen járnak az 5G kiépítésében, és abban is, hogy arra építve innovatív szolgáltatásokat kínáljanak előfizetőiknek.

A kutatás eredményei alapján az 5G éllovasnak számító operátorokhoz háromszor akkora eséllyel maradnak hűségesek az előfizetők, mint a többi három kategória tagjaihoz, és kétszer akkora eséllyel tudták növelni egy felhasználóra jutó átlagos bevételüket (ARPU) a technológia bevezetése óta.

Prémium díjcsomagok és innovatív szolgáltatások

A tanulmány szerint az 5G éllovasok fele tudta legalább 1%-kal növelni az egy felhasználóra jutó átlagos bevételét az előző évhez képest, míg a többi mobilszolgáltatónak csak a negyede.

Az éllovasok háromnegyede külön olyan szolgáltatásokkal tesz szert extra bevételre az újgenerációs hálózat által, mint a gyorsabb internethozzáférést biztosító prémium díjcsomagok, a mobil és helyhez kötött hozzáférést összevonó csomagok, illetve az előfizetéshez kapcsolt extra tartalmak.

Az élenjáró vállalatok átlagosan a szolgáltatási területükön élő népesség 75%-ának lakóhelyét fedik le 5G hálózattal, és 270 Mbps átlagos letöltési sebességet kínálnak.

Felhasználóik 70%-a tartja az újgenerációs technológia területén vezetőnek ezeket az operátorokat, vagyis az előfizetők többsége tisztában van a cégek erőfeszítéseivel és értékeli is azokat.

Ezek a társaságok átlagosan három, kifejezetten az 5G által lehetővé tett innovatív szolgáltatást kínálnak, mint amilyen a felhőből való játék, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság.

Kikből lesznek az éllovasok?

Az Ericsson felméréséből az is kiderül, hogy a mobiloperátorok ötöde számít éllovasnak, de gyakran nem az országukban legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező szolgáltatók válnak élenjárókká. A legtöbb ilyen cég Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában működik, harmaduk viszont Európában.

Az elemzés további érdekes megállapítása, hogy míg a 4G-érában gyakran stagnált az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel, az 5G lehetőséget nyújt arra, hogy a szolgáltatók kitörjenek a stagnáló állapotból.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy az újgenerációs hálózatot ne passzívan, a megszokott hang- és adatcsomagok értékesítésével használják ki, hanem proaktívan, innovatív szolgáltatásokat kínáljanak rajta. Míg előbbi esetben mindössze évi 0,03%-os növekedésre számíthatnak, addig a proaktív megközelítéssel akár a 2,7%-os évi növekedést is elérhetik.