Gyerekekkel beszélget és tanul Moxie, a rajzfilmszerű robot

Kapcsolódó cikkek

Gyerekekkel beszélget és tanul Moxie, a rajzfilmszerű robot

Gyerekekkel beszélget és tanul Moxie, a rajzfilmszerű robot

még több IoT

2 perc

Az 1500 dolláros Pixar-filmekbe illő eszköz célja a gyermekek közösségi és kommunikációs készségeinek a fejlesztése, az önbizalmuk növelése és az empátiára való tanítás.

Az Embodied kaliforniai startup készüléke nem kevesebbet ígér, mint hogy képes „emberi módon” társalogni tulajdonosával. A projekt olyan nagyvállalatok támogatását tudhatja magáénak, mint az Amazon, az Intel, a Sony és a Toyota. Ugyanakkor egy gép, legyen bármilyen intelligens, soha nem képes helyettesíteni az emberek – jelen esetben a szülők és a gyerekek közötti – beszélgetéseket.

Moxie-t eredetileg autista gyerekek számára fejlesztették ki. A robot idén ősztől lesz elérhető, elsősorban 6 és 9 év közötti gyerekek számára ajánlják, és egyelőre előfizetéses rendszerben forgalmazzák majd. Az egy éven keresztül fizetendő, 60 dolláros havi díj ellenében a játék készítői minden héten új oktatási tartalmat ígérnek, amelyet a felhőbe töltenek fel.

Az Yves Béhar svéd dizájner közreműködésével készült játék a szakember nézőpontját is megváltoztatta. Béhar – aki a Roomba továbbfejlesztésében is részt vett – korábban úgy gondolta, egy gépnek nem szükséges emberi tulajdonságokkal bírnia. Moxie esetében azonban ez korántsem igaz.

A manósapkás játszótárs a mozgatható fejbe épített négy mikrofonnak köszönhetően képes ahhoz fordulni, aki éppen megszólítja. A füleibe pedig a gyerekek akár még el is suttoghatják a mondanivalójukat, illetve ezek szellőzőnyílásokként is szolgálnak a gépben termelődő hő számára.

A tervezők reményei szerint a robot a hatalmas zöld szemeivel a szomorúságtól kezdve az örömön át sokféle érzelmet képes kifejezni. A mesterséges intelligenciának köszönhetően képes kis gazdájával kommunikálni, miközben folyamatosan tartja a szemkontaktust. A különleges készülék célja az emocionális és kognitív képességek fejlesztése például különböző küldetések kiosztásával.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Moxie használatával a gyerekek még több időt töltenek képernyő előtt. Pontosan ezért legfeljebb csak napi egy órán keresztül használható, a legtöbb „tanórát” pedig 35 perc után befejezi. Beépített akkumulátora ugyan egy feltöltéssel akár négy órán keresztül is bírja, ennek ellenére egy óra társalgás után kedvesen elmagyarázza, hogy elfáradt és most aludni fog.