Ezekkel a kütyükkel nem szégyen a futás

Kapcsolódó cikkek

Ezekkel a kütyükkel nem szégyen a futás

Ezekkel a kütyükkel nem szégyen a futás

még több IoT

3 perc

Cikkünk első részében három, a futás monitorozását szolgáló okosfejlesztést mutattunk be. Most pedig tovább folytatjuk a sort.

Altra IQ 

Az Altra futócipőgyártó a sportruházatra és a kapcsolódó szoftverekre specializálódott iFit-tel együttműködve fejlesztette az IQ-t. A sportcipő multiszenzoros rendszere a talp középső részének hosszán fut végig, és szinkronizálja a lábbelit a felhasználó okostelefonjával.

A viselő így számos hasznos információhoz juthat: például monitorozhatja, hogy melyik lábával ér túl erőteljesen földet, vagy a sarka, a talpa vagy a lábujjai esetén bizonyul-e túl erőteljesnek a „becsapódás”. De ellenőrizhető a lépéshossz, a sebesség, a megtett távolság, a ritmus vagy talajérintési idő mennyisége is.

A kapcsolódó applikáció valós időben ad javaslatokat a hatékonyság javítására, a teljesítmény növelésére és a sérülésveszély elkerülésére.

Lechal talpbetét

A talpbetétet a hozzá tartozó csattal együtt a hagyományos cipőbe helyezve a felhasználó saját „idegenvezetőt” kaphat, „aki” az okostelefonhoz csatlakozva segít eljuttatni a célhoz. Ehhez mindössze be kell állítani az úti célt a kapcsolódó applikációban, és szimpla rezgések és minták sorozatát kell követni.

A Lechal szenzoros fejlesztése egyben aktivitásmérőként is funkcionál. Folyamatosan monitorozza a megtett lépések számát és távolságot, az elégetett kalóriák mennyiségét és még több más paramétert. Az adatok az Apple Health és a Google Fit alkalmazással is szinkronizálhatók. Az akkumulátor egy feltöltéssel akár 15 nap használatot is bír.

Zwift RunPod

A RunPod a felhasználó okoseszközéhez csatlakozva segíti az otthoni vagy az edzőteremben végzett futópados edzést.

A készülék egyébként egy nagyobb projekt része, melynek keretében először felvásárolták a Milestone futásközpontú technológiai céget. A cél lényegében az volt, hogy a Zwift saját lépésszámlálója, a népszerű MilestonePod kifinomult változatával rukkoljon elő, ami beltéri és kültéri futásnál egyaránt használható.

A termék elsősorban inkább azoknak ajánlott, akik még nem használtak ilyen eszközt, viszont nem szeretnének egy kisebb vagyont kiadni foot pod-ért, vagyis egy sebesség- és távolságmérőért.

Garmin Foot Pod

Az apró készülék akár a cipőfűzőre is rögzíthető, de a lábbeli belsejében is bőven elfér. Elsősorban futópadon történő edzéshez ajánlott, de kültéri futásnál is használható.

A MEMS (Micro ElectroMechanical System) inerciális szenzoroknak köszönhetően 98%-os pontossággal mérhető a sebesség és a megtett távolság. A foot pod kompatibilis a legtöbb Garmin viselhető kiegészítővel, akárcsak a „harmadik féltől” származó GPS órákkal, amelyek támogatják az ANT+ foot pod-okat.

A készülék működését egy cserélhető gombelem biztosítja, amellyel akár egy teljes évig is képes üzemelni.

Stryd teljesítménymérő

Valójában egy „cipőklipszről” van szó, amely képes monitorozni a futási sebességet, formáját, viselője fáradtsági szintjét és a terepviszonyokat. Ezzel a futók jobban oszthatják be erejüket és tervezhetik meg edzésprogramjukat. Csupán be kell állítani az elérni kívánt teljesítménycélt, a mérések segítségével látható, mikor érdemes gyorsabb tempóra váltani vagy éppen óvatosabbnak lenni.

Ezen kívül egyéb mutatók is mérhetők: a teljesítmény, a lábak merevsége, a stressz-szint, a talajérintési idő, a függőleges oszcilláció (azaz a futó súlypontjának legmagasabb és legalacsonyabb helyzete közt mért távolsága) vagy a futás üteme. A készülék mindent nagy pontossággal, valós idejű ütemben és távolságban rögzít.

A Stryd több mint 30-féle ANT+ Bluetooth sportórával kompatibilis, közéjük tartozik például az Apple Watch, valamint a Garmin, a Suunto és a Polar viselhető kiegészítői.