Egyre több munkahelyen figyel a Nagy Testvér?

Kapcsolódó cikkek

Egyre több munkahelyen figyel a Nagy Testvér?

Egyre több munkahelyen figyel a Nagy Testvér?

még több IoT

3 perc

A Dolgok Internete és az alkalmazottak összekapcsolása révén akár jelentős mértékben növelhető a munkahelyi termelékenység és biztonság. Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozzák, nem a Big Brother-féle ellenőrzés a cél.

Mára már eljutottunk arra a szintre, hogy akár a startupok, akár a nagyvállalatok használhatnak olyan szolgáltatásokat, amelyekkel figyelemmel kísérhetik a dolgozók munkáját és a kapcsolódó folyamatokat. A hatékonyság javulását látva pedig egyre több vállalat követi példájukat. Aki nem teszi ezt, az a piaci lemaradást kockáztatja.

A munkavállalók IoT-alapú platformhoz történő csatlakoztatása természetesen nem azt jelenti, hogy munkaadójuk Big Brotherként tartja őket szemmel. Elég a többi között az Oracle, az Accenture, az Intel, az SAP és a Romware fejlesztéseire gondolni, melyek jól példázzák az előremutató alkalmazási lehetőségeket.

Elkerülhető vészhelyzetek

Az Oracle vállalatnak az IoT Connected Worker Cloud felhőalapú szolgáltatásával például a cégek figyelemmel kísérhetik a beosztottakat, amikor azok veszélyes környezetben tartózkodnak. Így még időben figyelmeztethetik őket az esetleges problémákra, és korlátozhatják az ilyen területekre történő belépésüket.

Az Intel számos viselhető kiegészítőt gyárt tűzoltóknak és mentősöknek, amelyek által könnyedén látható, ki hol tartózkodik éppen az adott épületben, vészhelyzetben pedig azonnali segítség nyújtható, vagy mindenki biztonságos helyre irányítható.

A belga székhelyű Romware pedig a logisztika, az építőipar és az energiaszektor számára alakított ki egy „all-in-one”, Smart Worker Wearable nevű viselhető kiegészítőt. A viselhető eszköz azonnali riasztásokat küld, ha képzetlen vagy alulképzett munkavállalók veszélyes gépeket használnának, munkahelyi baleset esetén pedig vészjelzéssel figyelmeztet a bajra.

Ugyanakkor az már teljesen más kérdés, hogy egyáltalán hajlandók-e az alkalmazottak viselni az ilyen darabokat. Az idei barcelonai IoT Solutions világkongresszuson a beszámolók szerint az első reakció pozitív volt. Az ott elhangzott tapasztalatok alapján a munkavállalók nyitottan fogadták az új technológiát, amely segítheti őket hatékonyságuk növelésében és időben figyelmezteti őket a veszélyekre.

A szélesebb körű használat elterjedéséhez kulcsfontosságú annak szemléltetése, hogy mind a munkáltatóknak, mind az alkalmazottaknak érdekében állhat az IoT-alapú megoldások alkalmazása. Egyéni szinten talán könnyebben kivitelezhető mindez akkor, ha a biztonság kérdéséről van szó. A termelékenység növelésénél viszont inkább a szervezeti szintű javulás kerülhet előtérbe, ami felülírhatja a kollégák kezdeti vonakodását vagy ellenállását.

Keskeny a határvonal

A jelenleg a Deloitte dolgozói által használt, Edge elnevezésű amszterdami épületben például a többi között figyelemmel kísérik a dolgozók mozgását és tevékenységeit. A munkavállalók által használt applikáció összeköti őket az épülettel és közvetlenül a rendelkezésre álló munkaterületekre, parkolóhelyekre vagy kollégáikhoz irányíthatja őket. Sőt, még arra is emlékszik, hogyan szeretik a reggeli kávéjukat. Így anélkül nőhet a dolgozók produktivitása, hogy a tényleges nyomon követés vagy az egyéni teljesítmény értékelése lenne a cél. Ugyanakkor a vállalat átfogó képet kaphat a dolgozók együttműködési hajlandóságáról és helykihasználásáról, ami nagy segítség lehet a struktúra- és szervezetfejlesztési projektek esetén.

Természetesen azt is ki kell emelni, hogy nagyon vékony a határvonal a jobbító szándék és a folyamatos kontroll között. Emiatt kiemelten oda kell figyelni, hogy az ártatlannak induló újítások még véletlenül se „menjenek át” a dolgozók feletti túlzott ellenőrzésbe. Ez egyrészt könnyedén átbillenhet kontraproduktív szintre, ami a várttal ellentétes eredményt hozhat, másrészt akár munkaügyi perekhez is vezethet.

A Forbes cikke példaként említi, hogy az Amazon 2018-ban olyan okoskarpántot szabadalmaztatott. A viselhető készülék képes nyomon követni az alkalmazottak mozgását a raktárakban, illetve ultrahangos érzékelőkkel és rezgésekkel is elirányítja a munkavállalók kezét a megfelelő irányba, azaz a vevő által megrendelt termékhez. Egyes jelentések szerint ennek alapján a vállalat rendszeresen elbocsátja azokat a munkavállalókat, akik nem dolgoznak elég gyorsan.

Ebből is látszik, hogy ez a fajta fejlődés akár olyan jövőhöz is vezethet, ahol az okostechnológiát a munkáltatók a beosztottak sakkban tartására használják fel. Ugyanakkor ez egyelőre csak a kirívó eset, a cégeknek sokkal inkább a munkavállalók biztonságára és a szervezet hatékonyságának növelésére érdemes fókuszálniuk, ha bevetik az ilyen típusú IoT-fejlesztéseket. 

Forrás: