Egyre okosabb lehet a robotporszívó

Kapcsolódó cikkek

Egyre okosabb lehet a robotporszívó

Egyre okosabb lehet a robotporszívó

még több IoT

2 perc

A Roombát gyártó iRobot vezérigazgatója cégük tapasztalatairól elmondta, hogy a készülék az egyik leggyakrabban használt okosberendezés, így a további fejlesztések célja, hogy még inkább központi szerepet tölthessen be a lakásban.

A porszívó az iRobot Home applikáción keresztül eddig is képes volt részletes kiértékelést készíteni a takarítás elvégzéséről, egy márciusi bejelentés szerint pedig hamarosan már az Amazon Alexa hangvezérlésű asszisztensét keresztül is irányítható lesz. Mint azt a vezérigazgató elmondta, a robotporszívó népszerűségének növekedésével párhuzamosan egyre inkább fontossá vált, hogy anélkül is elvégezhesse feladatát, hogy előre be kelljen programozni a munkára.

Utálja a házimunkát? Segítenek a robotok

A cég egyelőre nem akar túlságosan támaszkodni az Alexa-integrációra, így valószínűleg csak valamikor az év második negyedévétől lesz elérhető ez a fejlesztés. A társaság arra számít, hogy akik már rendelkeznek az Echo okoshangszóróval és a porszívó legújabb, 900-as szériájának modelljével, azok üdvözölni fogják az újítást.

A Clean Map funkciónak köszönhetően egyre több adat juthat majd el a felhasználóhoz, hiszen ennek révén a tulajdonos pontosan láthatja, hogy az ingatlan melyik része lett már kitakarítva, és hogy hol vett a legtöbb időt igénybe a porszívózás (magyarán, hogy hol volt a legnagyobb kosz).

A cégvezér szerint manapság az jelenti az okosotthonokkal és a különféle csatlakoztatott berendezésekkel kapcsolatos legnagyobb kihívást, hogy ezek használata gyakorta nehézkes. Hiába lehet valamit hangvezérléssel irányítani, és hiába „érti meg” a rendszer a tulajdonos hangutasításait, ha a ház részeivel, helyiségeivel viszont nincs tisztában a gép, így hiába utasítják arra, hogy kapcsolja le a villanyt a konyhában. Természetesen be lehet programozni egy okosizzót is úgy, hogy az felismerje magát, mint egy konyhai lámpa, de egy átlagfelhasználó általában nem szeret ilyesmivel bajlódni.

A Roomba térképfunkciójának köszönhetően viszont olyan intelligens központtá válhat, melynek segítségével a csatlakoztatott otthoni szoftver képes azonosítani és megjegyezni, hogy mi hol található, így elkerülhetők a fentiekhez hasonló problémák.

Forrás: TechCrunch