Beszéljen a gépek nyelvén – Sokat nyerhet vele!

Beszéljen a gépek nyelvén – Sokat nyerhet vele!

Beszéljen a gépek nyelvén – Sokat nyerhet vele!

még több IoT

4 perc

A gépek közötti kommunikáció rohamtempóban bővül, globálisan elérhető a technológia, komoly versenyelőnyt jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek használják.

Lassan minden a gépek kommunikációjáról szól

Út egy okosabb világ felé – miért kell értenünk a gépek nyelvén? Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese ezzel a címmel tartott előadást a 15. Internet Hungary konferencián.

Az M2M-kommunikáció mértéke exponenciálisan nő – hívta fel a figyelmet a szakember. A gépek közötti kommunikáció az élet minden területén jelen van: a közlekedésben, a járművekben, sokféle mérőeszközben, az egészségügyben vagy épp a bankkártyás fizetésnél – mostanra világszerte a cégek 22 százaléka már használja a technológiát. Ez a szám gyorsan nőni fog: egyetlen év alatt 80 százalékkal nőtt az M2M-technológiát használó vállalkozások aránya; ráadásul mivel a kommunikáció költségei alacsonyak, a technológiát személyes használatra is egyre gyakrabban alkalmazzák.

Király István elmondta: 2016-ra várhatóan a szórakoztató elektronikai cégek 73 százaléka, az egészségügyi és az autóipari társaságok több mint fele fogja használni a gép-gép kommunikációt. Ennek köszönhetően javul a világban az életminőség: az egészségügyi vizsgálatok gyorsabban eredményt adhatnak, a kezelés személyre szabott lehet, de általában véve is hatékonyabb és versenyképesebb lehet a vállalati működés.

Az M2M komoly versenyelőnyt jelent

A machine-to-machine alaposan fel fogja forgatni az életünket – mondta a szakember. A közvetítésre használt GSM-technológia elterjedtségének köszönhetően az elérhetőség földrajzilag korlátlan, ahogy az üzleti hatás is. Így ugyanis annak a vállalkozásnak, amely ki szeretné használni az M2M-et, csak a szaktudásra kell koncentrálnia, nem kell azzal törődnie, hol akarja működtetni a szolgáltatást.

Az M2M emellett rengeteg integrációhoz vezet: segítségével kiválóan együtt tudnak működni például a vezetékes és a mobil technológiák is. A vállalkozásoknak most mindenekelőtt meg kell vizsgálniuk, mennyire vannak felkészülve a jövőre – az M2M használata ugyanis komoly versenyelőnyt jelenthet.

És működik!

A Vodafone egyébként a konferencián is adott egy kis ízelítőt arról, hogyan használható az M2M a mindennapokban: egyszerűen követhetővé tették, a hűtőkből mennyi ásványvíz fogyott, a sör mikor kezdett kifogyni a sörcsapból, vagy éppen melyik előadóterem mennyire volt zsúfolt – ez persze csak "játék", ahogy Király István fogalmazott, egy kis ízelítő a technológia képességeiről, de ebből is látszik: a gépek közötti kommunikáció forradalmasítja a világot körülöttünk.

Komoly költségmegtakarítás is elérhető

A konferencián dr. Pete Gábor, a Vodafone ügyfélkapcsolati menedzsere is előadást tartott arról, hogyan fogja életünket és üzletünket átalakítani az M2M. A szakember elmondta: jelenleg három fő területen használják a technológiát, ez az áruk nyomkövetése, a személyes megfigyelés és a flottamenedzsment, a szolgáltatások köre azonban folyamatosan bővül.

Az ügyfélkapcsolati menedzser példaként egy tehenészet számára hasznos alkalmazást is bemutatott, amely szenzorok segítségével valós időben mutatja, hány fejőgép működik éppen, hány országban, hány liter tejet termelnek.

Az M2M-technológiával működő szenzorok segítségével történő adatgyűjtésnek köszönhetően az energiaköltségeken is sokat spórolhat egy cég: az energiatakarékosság, a károsanyag-kibocsátás miatti adón elért megtakarítás, a beszerzésen elért megtakarítás akár a költségek 25-30 százalékát is elérheti.