Az M2M-lista élén az elektronika és a logisztika áll

Az M2M-lista élén az elektronika és a logisztika áll

Az M2M-lista élén az elektronika és a logisztika áll

még több IoT

3 perc

Általános igazság, hogy az új technológiák alkalmazásával egy vállalat jóval hatékonyabbá teheti működését, és sokat spórolhat. Az viszont nagyon változó, hogy egy cég milyen gyorsan reagál az új műszaki megoldások megjelenésére, és mennyire építi be azokat saját termékeibe.

A Vodafone 600 vállalatvezető megkérdezésén alapuló, 14 országban készített „M2M Adoption Barometer” felmérése segít áttekinteni, hogy mely szektorok járnak élen a fejlesztésekben.  

A dobogó legfelső fokát a háztartási elektronika foglalja el. Ez az iparág várhatóan a következő években is megőrzi előnyét a többi szektorral szemben. A kutatás szerint ezen a piacon a cégek több mint kétharmada él az M2M (gépek közötti kommunikáció) nyújtotta lehetőségekkel.

Az újítási versenyben nem marad el túlságosan a logisztika és szállítmányozás sem. Jelenleg a cégek 66 százaléka használja az új megoldásokat, ez az arány 2017-re akár 90 százalékra is emelkedhet.

Rengeteg lehetőség van ebben az iparágban is a gép-gép kommunikáció alkalmazására: míg a szállító cégek a telemetria segítségével saját járműveiket is nyomon követhetik, az ügyfelek is látványos előnyökhöz juthatnak például a csomagküldés modernizációján keresztül. A jövőben ugyanis számukra is követhetővé válhat, hogy hol járnak a küldeményeik.

Az előzőekhez képest egyelőre kisebb mértékű fejlődés mutatkozik a kiskereskedelem, az autóipar és az energiaszolgáltatás területén, de ezek is kiemelt területei a machine-to-machine fejlesztéseknek. Elég csak megemlíteni a connected car (intelligens autó) és a smart metering (okos mérés) innovációit.

A kiskereskedelemben elsősorban az áruszállítás és az árufeltöltés hatékonyságát növelő folyamatokon van a hangsúly, de a POS-terminálokon keresztüli fizetés is fontos terület. Jelenleg a kiskereskedelemben a megkérdezett vállalatok csaknem kétharmada (63 százaléka) alkalmaz valamilyen M2M-alapú technológiát.

Az autóiparban is egyre nagyobb szerephez jutnak az okos eszközök. Kulcsterület a távvezérelt és intelligens autók gyártása, emellett a kapcsolódó szolgáltatások – mint például térképalkalmazások – is népszerűek.

Az energetikai szektor elsősorban a fogyasztásmérés, illetve az energiafelhasználás hatékonyságára fókuszál. Nem szabad azonban elfeledkezni az okos otthonokhoz (smart home) kapcsolódó innovációkról sem – ilyen például a Nest intelligens termosztátja.