Az IoT királyai

Az IoT királyai

Az IoT királyai

gyártás

2 perc

A világ 10 leginnovatívabb cégét gyűjtötte össze a fastcompany.com. A listájukra az IoT-hez, vagyis a Dolgok Internetéhez (Internet of Things) kapcsolódó fejlesztésekkel lehetett bekerülni. Első körben bemutatjuk az élmezőnyt!

1. Nest (Google)
Egyre gyanúsabb, hogy a Google világuralomra tör, talán ezért sem meglepő, hogy a listát vezető Nest Labs-t is felvásárolták. Hogy miért? A korábban intelligens termosztátot is gyártó cég létrehozott egy minden szempontból zseniális füstérzékelőt, ami egyáltalán nem idegesítő, csatlakozik az okostelefonunkhoz, és nem kapcsol be attól, ha elégetjük a vacsorát.

2. Philips
A holland techóriás nem akármilyen ötlettel állt elő, nekik köszönhetően már vannak okostelefonra köthető villanykörtéink. A Philips majdnem ötvenévnyi LED-kutatására ez tényleg feltette a pontot, mivel hamarosan a hagyományos villanykörtéket sok országban betiltják, az új megoldás óriási profitot hozhat nekik.

3. Quirky
Ez egy vicces történet. Az amúgy biztonságtechnikával foglalkozó cég az okosházakhoz gyártott intelligens garázsajtókkal, zárakkal és egyéb biztonsági rendszerekkel dobott nagyot. Csakhogy a vállalat neve, a Quirky, „mókás”-t jelent, ami Ben Kaufman vezérigazgató szerint nem volt túl szerencsés egy biztonságtechnikai társaságnál. A kis cég megkereste az óriási GE-t, ami nemcsak, hogy 30 millió dollárt fektetett a projektbe, de a továbbiakban is osztozik majd a Quirky céljaiban.

4. Jawbone
A kaliforniai vállalkozás egy újgenerációs csuklóvédővel (UP24) került fel a listára ami, a versenytársak hordható termékeivel ellentétben, tényleg motivál az élénkebb életmódra. A beépített okos Bluetooth folyamatosan figyeli a fizikai aktivitást, visszajelzéseket nyújt, és vezeték nélkül szinkronizálható számítógépekkel. De a UP24 más alkalmazásokkal is összetud kapcsolódni, így például kávét is tud főzetni, vagy a bejárati ajtót is bezárja.

5. Smartthings
Ez egy olyan internetes platform, amelyen keresztül a felhasználók alakítani tudják az okosházaikat. Az automata kütyük elképesztő választéka közt a SmartThings hozzáférhetőséget ajánl. A platform lehetőséget ad arra, hogy rácsatlakozzunk több készülékre is, így például a páratartalom-mérőkre és a mozgásérzékelőkre, amiket aztán egy okostelefonos alkalmazáson keresztül irányíthatunk is. Ügyesen csinálják, mert egy idén megnyitott webshopban más IoT-gyártókkal (például GE) együtt árulják a termékeiket.

A folytatásban olvashatnak majd az okos ébresztőóráról és a szupererős chipről is. Többek között ezekkel lehetett bekerülni az IoT Top 10-es listájába.