5 tévhit a Big Datáról

5 tévhit a Big Datáról

5 tévhit a Big Datáról

még több IoT

2 perc

A Computer Business Review összeállított egy listát a „nagy adathoz” kapcsolódó tévhitekről.

Mi is a Big Data?

Bár nincs pontos és mindenki által elfogadott definíciója, azt azért ki lehet jelenteni, hogy a Big Data – nevének megfelelően – azt az óriási és laikusként nehezen elképzelhető adatmennyiséget, illetve annak feldolgozását jelenti, amelyet a hálózatokon lévő gépek és emberek előállítanak.

Tévhitek

Mindenki előrébb jár

Ez egyáltalán nem igaz, habár kétségtelen, hogy ma már sok vállalatnál téma a Big Data. A Gartner nemzetközi felmérése szerint csupán a megkérdezett cégek 13 százaléka alkalmazott már ilyen megoldást, 73% pedig még egyelőre csak bejelentés vagy tervezés szintjén foglalkozik a témával. Aggodalomra tehát semmi ok, azonban itt az ideje a tettek mezejére lépni. Érdemes kicsiben kezdeni, így felmérhető, milyen haszonnal jár mindez a vállalkozásra nézve és milyen előnyöket szerezhet a versenytársakkal szemben.

Sok adat = jó adat

Könnyen előfordulhat, hogy a begyűjtött információkkal az adott cég nem megy semmire, sőt ezek még negatívan is befolyásolhatják az üzletmenetet. Például a rossz minőségű, hibás vagy hiányos adatok félrevezethetik a döntéshozókat. A sok adat önmagában még nem jelenti automatikusan azt, hogy ezek támogatják a cég működését is. Olyan adatfeldolgozási modellre van tehát szükség, amely a kitűzött céloknak megfelelően szűri is a mérési eredményeket és a tömeges információkat.

A Big Datával a jövőbe lehet látni

A nagy mennyiségű adatok összegyűjtésével és feldolgozásával pontosabb előrejelzés adható, de természetesen ez sem tekinthető 100%-osan biztosnak. A legjobb megoldások historikus adatok alapján képesek előre jelezni a várható események valószínűszínűségét. Mindez azonban nemcsak az információk mennyiségétől függ, hanem azok pontosságától és részletességétől is.

Használja okosan az üzleti adatokat!

Adattudósnak kell lenni

Igaz is, meg nem is: egy ideális világban persze minden cégnél külön adattudós (data scientist) támogatná a döntéshozatalt, a gyakorlatban viszont egyelőre ez nincs így. Ma már több olyan vállalatirányítási rendszer, szoftver is elérhető, mint az SAP, a Salesforce vagy a Tableau, melyek sokat segítenek a felelős és átgondolt döntések meghozatalában. Míg vannak, akik az adatelemzés későbbi bukását jósolják, valójában a Big Data inkább kiegészíti majd mindezt. Ha pedig valaki mégsem szeretne elmélyedni a témában, még mindig kiszervezheti ezt a tevékenységet.  

A Big Data magas költségekkel jár

A CBR összegzése szerint ezt sem lehet így kijelenteni. Persze – mint minden – ez is relatív, és attól is függ, hogy a vállalkozás pontosan milyen megoldásokat szeretne, de a legtöbb esetben a költségek mégsem egetverően magasak. A Hadoop és a hasonló technológiák például kifejezetten költséghatékonyak, a kiszervezéssel pedig elkerülhetők az olyan járulékos költségek, mint például a korábbi rendszerrel történő integráció. A felhőalapú megoldások (például a Qubole) pedig feleslegessé teszik a drága – fizikai – szerverek használatát és fenntartását, a tényleges használat után történő fizetés pedig szintén segít a költségoptimalizálásban.