Megállíthatatlan a robotinváció

Kapcsolódó cikkek

Megállíthatatlan a robotinváció

Megállíthatatlan a robotinváció

logisztika

2 perc

A Harvard Business Review raktári dolgozókkal és műszakvezetőkkel készített mélyinterjúkat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban és Kínában. Arról kérdezték a munkavállalókat, hogy a bevezetett robotizáció mennyiben érintette a munkájukat, mi a véleményük az autonóm gépekkel való együttműködésről, milyen pozitív és negatív tényezőket emelnének ki.

Az Egyesült Államokban körülbelül másfél millió raktári munkavállaló van, de ennél is hatalmasabb a szám, ha az európai piacon például az Egyesült Királyságot nézzük. A briteknél az 1,8 milliót is eléri ez a létszám. Magyarországon csak saccolni lehet, de körülbelül 150-200 ezerre becsüljük a szektorban dolgozók számát – sorolta a témába vágó főbb mutatókat Németh Attila, az Advanced Robotics Zrt. vezérigazgatója.

A nemzetközi kutatás szerint a megkérdezett munkavállalók 60 százalékban pozitív véleményt mondtak a robotmunkatársakról, 40 százalék viszont inkább a negatívumokat emelte ki. A tipikus negatív tényezők között szerepel a munkahelyek elvesztése miatti aggodalom, ami teljesen természetes reakció. Ugyanakkor azt is sokan kiemelték, hogy a robotok csökkentik a raktári munka balesetveszélyességét. Például átveszik a legnehezebb feladatokat, de az is fontos előrelépés, hogy az autonóm robotokkal való közös munka is sokkal biztonságossá vált. A gépek szenzorai ugyanis annyira fejlettek, hogy az ütközés veszélye minimálisra csökkent.

Németh Attila kiemelte: minden robotizációs bevezetés egy megtervezett folyamatrendszert feltételez. Alapvetően két lehetőségről beszélhetünk: vagy a robotizációs megoldást próbálják az adott cégnek a folyamataihoz illeszteni, vagy a kézenfekvőbb megoldás, amikor a robotizációs rendszerhez illesztik a raktárlogisztikai folyamatok működését.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben a vállalatoknál a belső folyamatok sem megfelelők. Ha viszont egy olyan robotizációs kultúrát vezetnek be, amihez a korábbi folyamatokat megfelelő módon tudják korrigálni, akkor sokkal hatékonyabban fog működni az egész raktár az Ipar 4.0 technológiának köszönhetően. Az ügyvezető hozzátette: az egyik legfontosabb felkészülési feladat az, hogy a potenciális megrendelő megállapítsa magáról, mennyire érett a robotizációra.

Emellett a technológiai fejlesztésekre, a robotok üzemeltetésére fogékony kollégák képzése is kulcstényező, és olyan munkáltatói stratégia felállítása, amellyel ebben a folyamatban támogathatók a dolgozók. A képzésben fontos szerepet kaphatnak a virtuális valóság (VR) és a mesterséges intelligencia alapú oktatási megoldások is.

Az Advanced Robotics Zrt. vezérigazgatójával Érczfalvi András a Monitor Délután műsorunkban beszélgetett. Hallgassa meg az interjút, és iratkozzon fel a Trend FM Youtube-csatornájára!