Intralogisztika: jolly jokerek és kulisszatitkok

Kapcsolódó cikkek

Intralogisztika: jolly jokerek és kulisszatitkok

Intralogisztika: jolly jokerek és technológiai kulisszatitkok

logisztika

2 perc

Növelik a raktárak munkavégzési hatékonyságát és lerövidítik a teljesítési időt az önjáró robotok.

Az Advanced Robotics key account menedzsere elmondta, hogy az Agilox robotok feltérképezik a helyiséget, majd a központi Wi-Fi hálózaton keresztül kommunikálnak és működnek. Viknyédi Tibor hozzátette, hogy a gépek akkumulátora mindössze 15 perc alatt feltöltődik, és egy nyolc órás műszakot is képesek végigdolgozni. Ezáltal takarékosságot biztosítanak, kiváltják a humán dolgozókat és csökkentik a munkahelyi balesetek számát is.

Ezek az intralogisztikai robotok a sötétben is tudnak dolgozni, ugyanakkor a létesítmény fűtésére szükség van az akkumulátorkapacitás, illetve az egyéb szenzoroknak a párásodása miatt.

AMR vs. AGV

Az autonóm robotokal a többi között különféle raklapos termékeket lehet „A” pontból „B” pontba eljuttatni, illetve a nagy denzitású dobozos rendszerek is kiemelhetők. Ezekkel a gépekkel az autóiparban vagy a gyógyászati segédeszköz-értékesítés, gyógyszer-értékesítés terén is hatalmas denzitást, vagyis nagy tárolási sűrűséget lehet a raktárlétesítményekben elérni – emelte ki  a szakember.

Az autonómia azt is jelenti, hogy nem egy rögzített pályán alakítják ki a működési környezetet, hanem a gépek a többi között LiDAR szenzorokkal és olyan fejlett műszaki berendezésekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az önálló közlekedésre, hogy önálló entitással bírjanak.

Viknyédi Tibor szerint az AMR-ek előnye a kötött pályás, automatizált vezérlésű AGV rendszerekhez képest, hogy könnyebb az illeszthetőségük, illetve nincsenek beszorítva különféle keretek közé.

A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy ha az AGV anyagmozgató gépnek a mozgási területére váratlanul egy raklap kerül, vagy ott marad a targoncának a villája, akkor ezt a típusú megoldást újra kell indítani, és újra pályára kell húzni. Emberi beavatkozás tehát mindenképpen szükséges a működési környezet garantálásához.

Az autonóm megoldás viszont alapvetően önkerülő, tehát felismeri azokat a térobjektumokat, amelyek az útjába kerülnek, és amennyiben eléggé széles a közlekedőút, akkor a robot minden további nélkül ki fogja kerülni az akadályt.

Az Advanced Robotics key account menedzserét Érczfalvi András kérdezte a további intralogisztikai trendekről, az Agilox fejlesztéseiről, és arról is, hogyan tompíthatják a krónikus munkaerőhiányt a robotikai innovációk.