Élesben tesztelik a drónos csomagküldést

Élesben tesztelik a drónos csomagküldést

Élesben tesztelik a drónos csomagküldést

logisztika

3 perc

Egyelőre csupán két felhasználónak adatott meg a lehetőség, hogy teszteljék az Amazon Prime Air szolgáltatást.

Az Amazon már régóta szemez a drónos csomagküldés lehetőségével, teljesen érthető okok miatt. A levegőben az automata repülőkkel sokkal gyorsabban juttathatnák el céljukhoz a csomagokat, mint az utakat követni kényszerülő teherautók, ráadásul a drónok közvetlenül az ajtó elé vihetnék a pakkot, vagy ha lehetőségük nyílik rá, akár a zárt kertekbe is. Így biztonságban maradna a csomag abban az esetben is, ha később ér haza a megrendelő.

A szolgáltatás technológiai feltételei már régóta adottak, hiszen ehhez saját fejlesztésű, előreprogramozható drónt is épített a társaság. A legtöbb problémát sokkal inkább a jogi háttér jelenti: a legtöbb ország nem hajlandó olyan repülő szerkezeteket a levegőbe engedni, melyek önmagukat vezetik, és nincs a közelükben az irányítójuk.

Úgy tűnik azonban, hogy az Egyesült Királyság mégis lehetővé tette a tényleges tesztüzemet. Két cambridge-i lakos ugyanis lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálja a Prime Airt. A drónos csomagküldés feltételei, hogy mind a ketten hatalmas kerttel rendelkeznek, közel laknak egy Amazon elosztóponthoz, valamint az is kikötés volt, hogy 2,6 kg-nál könnyebb csomagokat rendeljenek.

Dolgozó drónok – Megérik a pénzüket

A speciális kiszállítás nagy előnye, hogy a hét minden napján munkára foghatók a drónok, bár azt fontos megjegyezni, hogy csak a nappali órákban és tiszta időjárási körülmények között repülhetnek. Ideális időszakokban az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos ígérete szerint akár 13 percre is rövidülhet a rendelés leadásától a csomag érkezéséig eltelt idő.

A cég tervei között szerepel, hogy a továbbiakban szépen lassan kiterjesztik egyre több és több felhasználóra is a próbaüzemet, amíg el nem jutnak oda, hogy mindenki számára nyitva álljon ilyen formában is a légi csomagküldés lehetősége.

Forrás: The Guardian