Segítség a levegőből

Segítség a levegőből

Segítség a levegőből

közszolgáltatás

3 perc

Természeti csapások után nehézzé válhat a segélynyújtás földi közlekedéssel, de a háborús konfliktusok közepén élőkhöz is van, amikor lehetetlen eljutni a szárazföldön. Egy új fejlesztés teljesen más irányból közelíti meg a segítségnyújtást, ugyanis maga a légi jármű is ehető lenne.

A 2015-ös nepáli földrengés során sokan hegyi falvakban rekedtek – a földcsuszamlások egész utakat zártak el, így a szükséges élelmiszert és gyógyszert szállító teherautóknak esélyük sem volt megközelíteni őket, a rendelkezésre álló, korlátozott számú helikopter pedig nem mindig tudott biztonságosan felrepülni olyan magasságokba. Ebben a helyzetben különösen sokat segítettek volna a drónok.

A Facebook által kitalált, napelemes, internetszóró drónokon is dolgozó brit fejlesztőcsapat egyik tagja, Nigel Gifford ezért egy olyan megoldást eszelt ki, mely olcsón és a korábbiaknál pontosabban célba juttathatna nagyobb mennyiségű ételt hasonló helyzetekben.

A Pouncer elnevezésű modellt egy repülésre tervezték, miután az teljesen szétszerelhető, és az elektronikát leszámítva elfogyasztható. A szárnyak ugyanis az előrecsomagolt salátakeverékek esetén is használatos vékony műanyag lapokból állnak, melyek közé különböző magokat, zöldségféléket helyeznek, a szárnyak feszességéért pedig fából készült merevítő rudak felelnek, melyek segítségével akár meg is lehet főzni az ételt.

A fejlesztésért felelős Windhorse Aerospace startup azon is dolgozik, hogy a repülésért felelős alkatrészeket is mielőbb ehető alapanyagból készítsék el – akár oly módon, hogy a fennmaradó réseket leveskockával töltik meg. A formatervezés ráadásul nemcsak élelmiszer, hanem gyógyszerek szállítására is lehetővé teszi a repülő eszközt.

A fejlesztők szerint ez a megoldás nem drágább a manapság is használatos ejtőernyős segélycsomagoknál, azoknál azonban jelentősen pontosabb. Ezeket ugyanúgy repülőgépek csomagteréből indítanák, viszont motorjuk segítségével akár 40 kilométert is meg tudnak tenni (amely különösen jól jöhet veszélyes háborús övezetekben, ahol nem minden légtér biztonságos), és a drónok akár hétméteres hibahatáron belül képes a célpontra érkezni.

Nem ez az első humanitárius felhasználása a dróntechnológiának: egy San Franciscó-i startup például ruandai kórházak számára szállít orvosi felszerelést és vért, Ghánában pedig fogamzásgátló szereket juttatnak el a vidéken élők számára. A szíriai polgárháború ostromolt városaiban élőknek a Syrian Airlift Project próbált hasonló módszerrel segíteni, ám ők a túl kevés anyagi támogatás és a különböző jogi akadályok miatt abba kellett, hogy hagyják a próbálkozást. Valószínűleg a Pouncer fejlesztőinek is hasonló megpróbáltatásokkal kell szembenézniük, ha azonban sikerrel járnak, akkor valóban hatékony és olcsó megoldást nyújthatnak az arra legjobban rászorulóknak.

Forrás: Co.exist