Dallasban is felszállnak a Wing drónjai

Kapcsolódó cikkek

Dallasban is felszállnak a Wing drónjai

Dallasban is felszállnak a Wing drónjai

logisztika

2 perc

Az Alphabet leánycége a Walgreens-szel, az USA második legnagyobb patikaláncával társulva már Dallas-Fort Worth területén, történetének eddigi legnagyobb városában is hamarosan vállalni fog kiszállításokat.

A pilóta nélkül repülő eszközök a rájuk erősített dobozokban fájdalomcsillapítót és kötszereket szállítanak majd a megfelelő helyekre. A Google-anyacég Alphabet leányvállalata most először vállal drónjaival csomagszállítást sűrűn lakott területen.

A Wing ez esetben kicsiben indul: kezdetben mindössze egy patikákból juttatja el a megrendelést Frisco városába és a még kisebb Little Elmbe. Ehhez az újfajta működési modelljét használják. Az üzlet előtti konténerekben állítják össze a kisméretű dobozokat, amelyek a drónok által leengedett kábelre akaszthatók. A megrendeléseket tartalmazó tasakokat a Walgreens ezzel foglalkozó alkalmazottai erősítik a szállítóeszközhöz.

A pilóta nélküli repülés a kezdeti elképzelések szerint forradalmasította volna a városi kiszállításokat; olyan cégek, mint az Amazon vagy az Uber vetítették előre, hogy a közeljövőben komoly üzleti lehetőséget látnak ezen a téren. Ugyanakkor a technológiával jelenleg még mindig csak a kis léptékű feladatokra fókuszálnak, például oltóanyagok és vérkészítmények nehezen megközelíthető helyekre való szállítását végzik.

Az Egyesült Államokban a szolgáltatás leginkább kisvárosokra limitálódik, ahol kevésbé jellemző a természetes környezet teljes beépítettsége – ez utóbbi tényezőnek a landolásban van szerepe.

A Wing jelenleg három országra – Ausztráliára, az Egyesült Államokra és Finnországra – korlátozódó működése alatt nyáron már teljesült a százezredik kiszállítás is. Legnagyobb sikerüknek tartják, hogy az ausztráliai Loganben, Brisbane egyik külvárosában több mint ötvenezer megrendelést teljesítettek.

A texasi terjeszkedés a tervek szerint felgyorsítja az Alphabet drónos növekedését. A vállalat a patikaláncon felül a Frisco Station területen is tervezi egy központ kialakítását. A Dallastól északra fekvő, vegyes hasznosítású fejlesztési és turistacélpont a kiszállítások mellett kezdetben új felhasználási területek és közösségi bemutatók tesztelésére is szolgál majd.

A kaliforniai központú cég gépei merevszárnyú légi járműként és lebegő kopterként is képesek működni, és a konkurensekkel ellentétben nem kell leszállniuk a csomagok átadásához. Elég, ha a célterület felett hétméteres magasságba ereszkedve, egy kábelen leengedik a szállítmányt, amely automatikus kioldódik és földet ér.

Forrás: