Vissza a jövőbe – Smart city a várostervezők szemével

Vissza a jövőbe – Smart city a várostervezők szemével

Vissza a jövőbe – Smart city a várostervezők szemével

közszolgáltatás

2 perc

Csúcsidő a metropoliszban: az emberek hazafelé tartanak a munkából. Sofőr nélküli autók suhannak az utakon, miközben kerékpárosok haladnak biztonságosan a csak nekik fenntartott sávban, messze az autós forgalomtól és a gyalogosoktól. Mindezzel az optimistább fejlesztők szerint nemcsak a sci-fi filmekben, hanem belátható időn belül számos nagyvárosban találkozhatunk.

A World Health Organisation becslése alapján 2050-re a Föld lakosságának 70%-a, körülbelül 6,4 milliárd ember fog városokban élni. A tervezők szerint hatalmas kihívás előtt állunk: a városok többsége több tíz- vagy akár több száz éves, és természetesen kevesebb, teljesen más igényekkel rendelkező ember számára épült.

A hagyományos várostervezés már nem képes megbirkózni a feladattal: több terület szakértői együttesen, digitális eszközöket és modellezést használva képesek csak egy élhető és fenntartható települést tervezni a jövő számára – olvasható a  Dassault Systèmes összegzésében. A franciaországi, 3D-s tervezőszoftver-fejlesztő cég szerint minden változtatás középpontjában az ember és a közösség kell, hogy álljon, a cél pedig egy élhető és fenntartható lakóhely megteremtése az energiaforrások takarékos felhasználása mellett.

Robotika a lakberendezésben

A rendelkezésre álló tér- és energiaforrások szűkülésével olyan megoldásokat kell alkalmazni, amelyben az egyén képes ellenőrizni környezetét és optimalizálni tudja az energia-, illetve akár a térfelhasználását is. A Google Nest otthonirányítási rendszere ennek egy lehetséges modellje, de a maximális térkihasználást olyan „robot” falak és bútorok használatával is el lehet érni, amellyel a lakos igényei szerint alakíthatja a személyes terét és a közvetlen környezetét.

Szenzorok mindenhol

A legújabb technológiai megoldások természetesen a közterek tervezésekor is központi szerepet kapnak. A szenzorok folyamatosan figyelik majd a légköri adatokat, a szennyezettségi értékeket, és szükség esetén azonnal riasztanak.

A smart cityben a szemétszállítás hatékonyan működik a rendszerrel kommunikáló szeméttárolók telepítésével. A közlekedést gépek és szenzorok sokasága figyeli majd, és a fennakadások és balesetek elkerülése érdekében folyamatosan szabályozzák azt. A nagyváros valamennyi funkciója a lehető legoptimálisabban valósul meg az azokat felügyelő gépeknek köszönhetően, anélkül hogy ebből a lakók bármit is észlelnének – összegzik „okos” várakozásaikat a fejlesztők.