Orvvadászok ellen is bevethető az IoT

Orvvadászok ellen is bevethető az IoT

Orvvadászok ellen is bevethető az IoT

közszolgáltatás

6 perc

A ruandai Akagera Nemzeti Park vezetősége a Dolgok Internetét és speciális szenzorokat is használ arra, hogy a veszélyeztetett fajokat megóvja a vadorzóktól.

Afrika-szerte fontos kérdés a biztonság a vadasparkokban, hiszen a helyi elefánt- és rinocéroszpopulációt jelentősen tizedelik az orvvadászok az ázsiai feketepiacon különösen értékes szarvakért és agyarakért. Az Akagera vezetősége ezért a holland ShadowView-t és az Internet of Life vállalatokat bízta meg egy korszerű biztonsági rendszer kiépítésével.

Átlátható vadon

Okostechnológia védi a veszélyeztett fajokat

A két cég szakemberei a LoRaWan technológia köré építették egész megoldásukat. A hosszú távú nagykiterjedésű hálózat (Long Range Wide-Area Network) előnye, hogy alacsony fogyasztása miatt viszonylag könnyen le lehet fedni vele nagy területeket is, főleg olyan helyen, ahol más hálózati szolgáltatás (például hagyományos kábeles vagy rádiójeles) nem érhető el megbízhatóan.

A kiépített hálózat segítségével pontosabbá válhat a parkban elhelyezett szenzorok követése, ami korábban gyakran ütközött nehézségekbe, valamint arra is akadt számos példa, hogy az orvvadászok valamilyen rádiójel-zavaró eszközzel tették pontatlanná a biztonsági rendszereket. Tim van Dam, az Internet of Life alapítója elmondta, hogy jelen esetben erre nem lesz lehetőségük, ugyanis a hálózat sajátossága, hogy az adatokat titkosítva és folyton változó frekvencián továbbítják, így nehéz előre kitalálni, hogy melyik hullámhosszt kell blokkolni.

A szenzorrendszer alkalmas lesz a park dolgozóinak, járműveinek és látogatóinak nyomon követésére is, ráadásul a különböző kerítések meghibásodásáról is azonnal értesítést küldhet a központba. A következő logikus lépés az állatok szenzorral való felszerelése, ám ahogy a szakértők elmondták, ez még egyelőre kemény feladat, hiszen minden faj más megközelítést igényel.

Az érzékelőkből származó nagy mennyiségű adat végső soron tudományos kutatások céljait is szolgálhatja, hiszen az állatpopuláció mindennapjainak részletes nyomon követése borítékolhatóan értékes következtetésekhez vezethet. A rendszer tervezéséért felelős szakértők kiemelték, hogy egyelőre még nem ez a céljuk, de a megbízható biztonsági megoldások kialakítása után minden bizonnyal elérhetővé teszik az adatokat a kutatók számára is.

Forrás: The Verge