Okosvárosok: Kína is ráhangolódott az új hullámra

Okosvárosok: Kína is ráhangolódott az új hullámra

Okosvárosok: Kína is ráhangolódott az új hullámra

közszolgáltatás

2 perc

A Huawei Technologies Hungary 6 millió forinttal támogatja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet a legmodernebb távközlési technológiák, illetve az okosváros (smart city) megoldások tanulmányozásában és oktatásában.

Az erről szóló megállapodást október 28-án írta alá a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője, Bin Yun Song és Dr. Kovács Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese Magyarország Pekingi Nagykövetségén.

Az adományt a Huawei 2011-ben alapított Enterprise üzletága biztosítja az intézmény számára, a részleg komplett informatikai megoldásokat fejleszt és kínál üzleti felhasználók számára. Magyarországon például már részt vettek az idén üzembe helyezett Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR), vagyis a 112-es hívószám infokommunikációs hálózatának kiépítésében. A rendszer gyorsítja a segélyhívás folyamatát, ezáltal lerövidíti a segítségnyújtás idejét.

Szívesen olvasna még okosvárosokról? 5 út az okosvárosokhoz >>Az ünnepélyes aláíráson a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fő céljuk az eddiginél hatékonyabb, integrált információs ellátási rendszer létrehozása. A vállalat a gépek közötti kapcsolódásnak köszönhetően szeretné előmozdítani az információk és ötletek szabad áramlását, motiválva ezzel az újítások létrejöttét. Bin Yun Song hozzátette, hogy ehhez elengedhetetlen a gyakorlati tudás és az oktatás során tanultak között lévő távolság áthidalása, a piaci igényeknek megfelelő képzés biztosítása.

48 órás programozás az okosabb városokért >>A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese szerint az együttműködés igazi nyertesei a diákok lesznek, akik az adománynak köszönhetően a legmodernebb telekommunikációs, illetve smart city megoldásokat tanulmányozhatják. Dr. Kovács Gábor azt is kiemelte, hogy az Egyetem korábban soha nem kapott még hasonló összegű támogatást, ezért értékelik különösképpen a Huawei felajánlását.

Az aláíráson Szilas Cecília, Magyarország Kínába akkreditált nagykövete mellett a magyar külügyminiszter is részt vett. Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány keleti nyitásnak nevezett külgazdasági stratégiájának egyik legfontosabb pillére továbbra is a Kínához fűződő gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése.