Virtuális város a művész szemével

Virtuális város a művész szemével

Virtuális város a művész szemével

big data

5 perc

Az M2M-technológia nemcsak a hétköznapi és üzleti életben segíthet. Egy művész számára akár a nagyméretű installációk változásait is inspirálhatja a városi nyüzsgés.

Stanza néven futó brit művész korábbi munkáit is rendre a nagyvárosok látképe, a megfigyelés kultúrája, a magánélet és a városok elidegenítő hatása ihlette. Munkássága három évtizedre nyúlik vissza, és alkotásait világszerte számos díjjal jutalmazták. A többnyire installációkat készítő művész legtöbbször a modern technológia segítségével helyezi új kontextusba az innovációkat, eszközöket, adatokat.

A videóban látható Capacities az M2M-technológiára és a városok valós véletlenszerűségére épül. London több pontján is egyedi érzékelőket helyeztek el, amelyek adatokat gyűjtenek például a hőmérsékletről, a légnyomásról, a zajról, a fényekről, majd ezeket beküldik a központi számítógépre. Itt az adatokat újra szétosztják, és a nagyméretű installáció változóit befolyásolják: a fények felvillanását, a propellerek mozgását, a LED-kijelzők fényerősségét.

'Capacities' by Stanza. from Stanza on Vimeo.

Elsőre kaotikusnak tűnik a rengeteg vezeték és a futurisztikusnak ható processzorok, chipek látványa, de érdemes elgondolkozni azon, hogy ez a technológia vajon hová vezethet. Ma még nem tartunk ott, hogy teljesen összekapcsoltak legyenek a városok, gépek, eszközök, de nem elrugaszkodott gondolat, hogy létezni fognak olyan települések, amelyekben csak önjáró autók működnek, és az emberek kizárólag okosotthonokban laknak.

Az pedig már egy következő kérdés lehet, hogy vajon a gépek átvehetik-e felettünk az irányítást. A lehetséges válaszokról itt olvashat bővebben.