Okosváros rendszert adtak át Győrben

Okosváros rendszert adtak át Győrben

Okosváros rendszert adtak át Győrben

közszolgáltatás

2 perc

Az átfogó „smart city” bemutató egyedüli az országban.

A növekvő urbanizáció miatt a világon 2025-re 27 óriásváros lesz több mint 10 millió lakossal, de Magyarországon is fokozott a városokba, agglomerációba költözés. Ez hatalmas nyomást helyez a közlekedésre, az egészségügyi ellátásra és a közszolgáltatások működtetésére – ezért a nagytelepülések többségének újra kell gondolnia működését.

A MobilITy-Győr digitális élményközpontban a napokban átadták azt az okosváros rendszert, amely az infokommunikációs eszközök támogatásával segít egy település életének, forgalmának, közbiztonságának, működtetésének hatékonyabb irányításában.

Az októberben megnyílt digitális élményközpont újabb elemmel gazdagodott. A Huawei Technologies infokommunikációs megoldásszállító felajánlásával az országban először tekinthető meg átfogóan, hogy miként működik egy okosváros irányítóközpontja, hogyan kapcsolja össze egy rendszer a digitális és a fizikai világot olyan területeken, mint a helyi adminisztráció, a közszolgáltatások, a közbiztonság és a gazdaság.

Így zakatol a jövő városa

A kínai vállalat smart city megoldása az Intelligens Műveleti Központ (IOC) nevet kapta, és egy okosváros „agyaként” szolgál. Élesben való alkalmazása során koordinálja a különböző felhőadatközpontokat és a mindenhol jelenlévő városi hálózatokat, eszközöket, amelyek összegyűjtik és megosztják a településből érkező adatokat, információkat.

Az IOC például a térfigyelő kamerákról érkező információk, képek alapján automatikusan megállapítja, hol alakulhatnak ki dugók vagy akár balesetek, és az előrejelzés szerint módosít a közlekedési lámpák működésén. Vagy a kamerákról érkező adatok, arcfelismerő programok alapján egy-egy gyalogos mozgását is elemezheti. A hulladékgazdálkodáson is segít: az éves összesített adatok alapján következtet egy-egy környék fokozott szemételszállítási, zöldhulladék begyűjtési igényeire.

A rendszer a felhőalapú számítástechnika, a Big Data, a Dolgok Internete (IoT) és a mesterséges intelligencia segítségével elemzi folyamatosan a helyi szolgáltatásokat, és lehetővé teszi az egységesített irányítást, valamint a helyi intézmények közötti gyors együttműködést.

A győri élményközpontban felállított bemutató folyamatosan megtekinthető, az azokon látható adatok, képek, információk, videók ugyanakkor nem valós idejűek, azokon egy kínai város adatfelvételein alapulnak.