Küszöbön a digitális állampolgárság

Kapcsolódó cikkek

Küszöbön a digitális állampolgárság

Küszöbön a digitális állampolgárság

közszolgáltatás

2 perc

Májusban megkezdődött az előregisztráció a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilalkalmazásához, a felület szeptembertől használható.

A fejlesztéssel az állampolgárok egyre több szolgáltatást vehetnek igénybe és egyszerűbben, gyorsabban, kényelmesebben intézhetik hivatalos ügyeiket az okostelefonjukon keresztül is.

Ahhoz, hogy valaki digitális állampolgárrá válhasson, és szeptemberben elérhetővé váljanak számára a DÁP mobilalkalmazás első funkciói, 14 év feletti életkor és kormányablakban történő előregisztráció szükséges.

Idén ősztől az állampolgárok a személyi igazolványuk nélkül, a DÁP alkalmazással igazolhatják személyazonosságukat rendőri igazoltatás során, valamint felhasználónév és jelszó nélkül is bejelentkezhetnek az állami weboldalakra és alkalmazásokba.

Megtekinthetik és továbbíthatják, valamint hitelesítve tovább küldhetik e-mailben személyes, valamint gépjárművük adatait. Digitális erkölcsi bizonyítványt szintén egyetlen gombnyomással lesz igényelhető, de a mobilalkalmazás biztosítja majd a minősített elektronikus aláírást is.

A szeptemberi élesítést követően fokozatosan további funkcióval bővül majd az applikáció, amely az állampolgárok aktuális élethelyzetéhez igazodó, teljes körű megoldásokat kínál.

Szép Kristófot, az IdomSoft Zrt. terméktanácsadóját Érczfalvi András kérdezte a Trend FM-en a további részletekről.