Mit tud az 5G, amire a 4G és a 3G sose lesz képes?

Mit tud az 5G, amire a 4G és a 3G sose lesz képes?

Mit tud az 5G, amire a 4G és a 3G sose lesz képes?

közszolgáltatás

3 perc

Az ötödik generációs mobilhálózat pár éven belül több területen is megváltoztathatja az életünket, viszont még mindig rengeteg a tévhit vele kapcsolatban. Most megmutatjuk, hogy az 5G valójában mekkora előrelépést jelent, és milyen előnyökkel jár a korábbi technológiai megoldásokhoz képest.

A vezeték nélküli hálózatok fejlesztése egyre égetőbb kihívás, hiszen az okoseszközök robbanásszerű terjedése és fejlődése miatt egyre több – akár rendszerekben is hatékonyan együttműködő – kütyüt kell lényegesen gyorsabb, stabilabb és megbízhatóbb internettel kiszolgálni. Ezért most azt nézzük meg, hogy a régebbi mobilhálózati megoldásokkal mire voltunk képesek, és egyúttal azt is, hogy az 5G hogyan fogja ezt elképesztő módon kibővíteni, illetve felülírni.

Így fejlődtek a mobilhálózatok!

Mai szemmel már megmosolyogtató, hogy az első generációs mobilhálózatnak számító 1G-vel mindössze 2,4 kbps-es sebességet érhettünk el, ami egyébként pont elég volt arra, hogy az analóg, kizárólag hangalapú hívásokat kiszolgálja. Nem kellett azonban sokat várni a technológiai előrelépésre, ami 1991-ben következett be a 2G képében, aminek hála a telefonjainkat nemcsak hívásra, hanem szöveges üzenetek (SMS) és fényképek küldésére (MMS) is használhattuk.

Az igazi áttörést viszont a hét évvel később érkező 3G hozta el, hiszen segítségével már akár 2 Mbps sebességet is elérhettünk, így zavartalanul élvezhettük – és sokan a mai napig élvezhetik is – a mobilinternet, a végre elérhető videóhívások és a hatékony adatátviteli módok előnyeit. Így jutottunk el a manapság sztenderdnek számító 4G-hez, ami elődjéhez viszonyítva több mint 500-szor gyorsabb internetet ad nekünk. Ezáltal már az igazán magas felbontású tartalmakkal is könnyedén megbirkóznak mobileszközeink, de a videós konferenciahívások lebonyolítása és az IoT (Internet of Things) eszközök kiszolgálása is jelentősen egyszerűbb lett.

Mire képes az 5G, és miért van szükségünk rá?

Az ötödik generációs mobilhálózatot már olyan szemlélettel fejlesztették ki, hogy a jelen és az okostechnológiákkal még jobban átszőtt jövő igényeit egyaránt képes legyen kiszolgálni. Ennek köszönhetően az 5G rengeteg területen múlja felül a korábbi mobilhálózatokat.

Az egyik legszembetűnőbb példa a gyakorlatilag minimálisra csökkenő várakozási idő, amit például a kütyükön játszott online játékokban úgy tapasztalhatunk, hogy bármit is csinálunk, az szinte valós időben történik meg. Mindez azért van, mert amíg a 3G-vel 100, a 4G-vel pedig 50 milliszekundumnak kellett eltelnie a cselekvésünk, és annak a képernyőn megjelenő eredménye között, addig az 5G-nél ez csupán 1 milliszekundumra redukálódott.

Ezt az előnyt értelemszerűen nemcsak a technológiát élvező felhasználók, hanem az azt alkalmazó, rendszerekben egymással együttműködő okoseszközök (például egy okosotthon esetén) is tudják hasznosítani, hiszen így a lehető leggyorsabb reakcióra képesek. Például, ha napos időben hirtelen megváltozik az időjárás, és elkezd szakadni az eső, akkor a házunkba telepített online rendszer azonnal becsukhatja a nyitott ablakokat, de akár a redőnyöket is leeresztheti, mielőtt a vihar miatt nagyobb anyagi kárunk keletkezhetne.

Az önvezető autók elterjedésében is nagy szerepe lehet a gyors és stabil mobilhálózatnak, hiszen a folyamatosan változó, internetről kapott közlekedési adatok segíthetnek minket a minél hamarabbi célba érésben és a balesetek elkerülésében. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a valódi önvezetéshez egy komplexebb problémakört kell orvosolni, amihez egyelőre a különböző gyártók autóiban lévő, egymástól eltérő rendszerek, és a járműben lévő szenzorok által nehezebben detektálható forgalmi helyzetek – például egy forgalmas útkereszteződés – egyaránt hozzájárulnak.

4K-s élmények és a virtuális valóság

Az 5G másik pozitívuma, hogy a negyedik generációs hálózathoz képest tízszer gyorsabb internetet tud szolgáltatni. Így akár menet közben is élvezhetjük 4K-s felbontásban kedvenc videós tartalmainkat, de olyan helyzetekben is sokat segíthet, amikor felesleges vezetékezés nélkül szeretnénk valahova nagysebességű netet biztosítani.

Utóbbira már csak azért is alkalmas, mert elődeihez viszonyítva egyszerre sokkal több eszköz csatlakozhat rá – így akár reptereken is kiváló megoldás lehet –, egyúttal támogatja a közöttük lévő kommunikációt. Ráadásul, mivel a 4G-hez képest nagyobb kapacitással üzemel, ezért nagyobb lefedettséget is biztosít. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az 5G jóval kevésbé terheli az eszközökben lévő akkumulátorokat, így sokkal tovább élvezhetjük a használatukat.

További fontos előny, hogy az ötödik generációs mobilhálózat a virtuális valóságot (VR) és a kiterjesztett valóságot (AR) elhozó eszközökkel képes a hatékony együttműködésre, így már csak bízni tudunk abban, hogy a jövőben még többet ki lehet majd hozni az efféle technológiai megoldásokból, és talán olyan innovatív eszközök is születnek, amikkel eddig nem találkozhattunk.