Végre itt a Wi-Fi 6, amitől sokkal jobb lesz az internet

Végre itt a Wi-Fi 6, amitől sokkal jobb lesz az internet

Végre itt a Wi-Fi 6, amitől sokkal jobb lesz a beltéri internet

még több IoT

3 perc

Ha azt szeretnénk, hogy az egyre nagyobb számban használt okoseszközök és online szolgáltatások továbbra is maradéktalanul ki tudják szolgálni a felhasználók igényeit, olyan vezeték nélküli internetre van szükség, ami ezt megfelelő biztonsági megoldások mellett teszi lehetővé. Pont erre született a legújabb wifiszabványnak számító Wi-Fi 6, ami mindezek mellett az eddig megszokottnál sokkal gyorsabb internetet biztosít.

A vezeték nélküli technológiák fejlődése egyszerűen nem állhat meg, hiszen egyre nagyobb kihívást jelent a gyors, stabil, kellően erős jelet adó, nagy hatótávú és biztonságos wifi létrehozása, amit a magánszemélyek és a cégek egyaránt zavartalanul használhatnak.

Emögött leginkább az áll, hogy rohamos számban terjednek az internetes kapcsolódásra képes eszközök, és folyamatosan nőnek a hálózaton keresztül egymáshoz eljuttatott adatmennyiségek, miközben egyre többen fenik a fogukat a felhasználók legértékesebb adataira. Ezért hozták létre a legújabb wifiszabványt, a Wi-Fi 6-ot, ami egyben nyújt megoldást az összes aktuálisan felmerülő problémára.

Mit ígér a Wi-Fi 6?

A wifi megbízhatóságáért felelős nonprofit szervezet, a Wi-Fi Alliance által kialakított hatodik generációs megoldás az eddigiekhez képest lényegesen több eszközt képes kiszolgálni megfelelő sebességű vezeték nélküli internettel. További nagy előnye, hogy 2,4GHz-es és 5GHz-es tartományban is használható, így csak rajtunk áll, hogy a zavartalan wifikapcsolat biztosításáért melyiket részesítjük előnyben.

A rajta keresztül érkező adatmennyiség másodpercenként akár 14 gigabitnyi is lehet. Ennek köszönhetően, ha az otthonunkban valaki éppen letölt, miközben más egy streamelt 4K felbontású filmet néz, és egy harmadik családtagunk pedig online játszik, akkor is marad elegendő sávszélesség arra, hogy negyedikként kedvünkre netezzünk egy kicsit. Mindez azért lehetséges, mert a Wi-Fi 6 négyszer gyorsabb technológiai megoldást jelent, mint elődje, és mindig igyekszik a lehető legnagyobb sávszélességet biztosítani a rajta keresztül folyó adatoknak. Ráadásul a rá csatlakozó eszközeink sokkal lassabban fognak lemerülni, hiszen a kütyük részéről lényegesen kevesebb energiát igényel a használata.

Milyen haszna van ennek a gyakorlatban?

A Wi-Fi 6-nak köszönhető extrém erős wifit a nagy családi házakban, lakóparkokban, de akár repülőtereken is ki lehet úgy használni, hogy minden felhasználó elegendő mennyiségű és minőségű internethez jusson. Ennek köszönhetően az okosotthonunk eszközeit is simán rábízhatjuk, de a rendkívül alacsony késleltetésnek hála a gyors reakciókat igénylő online tevékenységekben is segítségünkre lehet.

Természetesen a hatodik generációs fejlesztés előnyeit csak akkor tudjuk igazán kiélvezni, ha olyan routerrel és egyéb eszközzel rendelkezünk, ami támogatja a legújabb szabványt. Szerencsére 2020-ban ezeket már olyan áron szerezhetjük be, ami a pénztárcánkat se viseli meg annyira.

Lássuk, miből élünk!

A világ legnagyobb elektronikai kiállításán, a Consumer Electronics Show-n év elején rengeteg olyan kütyüt jelentettek be és mutattak meg, amikkel jól kihasználhatók a hatodik generációs wifi adta előnyök. Közülük kiemelkednek a Wi-Fi 6 technológiáját használó routerek, amik akár már 70 eurós (23 ezer forintos) áron beszerezhetők. Míg az eggyel magasabb kategóriájú darabokért 40 ezer forint körüli összeget kell kifizetni - ebbe viszont beletartoznak az olyan mesh wifi rendszerek is, mint amilyen a Nighthawk Mesh Wifi System 6. A Wi-Fi 6-os routerek egyik nagy előnye, hogy a régebbi készülékekkel is kompatibilisek, csak közel sem képesek annyira gyors wifit szolgáltatni, mintha olyan eszközt csatlakoztatnánk rájuk, ami támogatja őket.

Okostelefonok terén ilyen tekintetben élen jár az Apple, hiszen a tavaly szeptember óta Magyarországon is elérhető iPhone 11 és iPhone 11 Pro is képes kezelni a legújabb wifiszabványt, ami még a Samsung Galaxy Note 10-es szériájára és a Galaxy Foldra is igaz. Ezen felül a Samsung mellett az ASUS és a Lenovo is több olyan laptopot és tabletet jelentett be, amikkel az eddigi legnagyobb sebességű wifit használva internetezhetünk, ha megfelelő routerrel és olyan otthoni internetcsomaggal rendelkezünk, ami kiszolgálja ezt.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy elvétve már vannak olyan laptopok, amik támogatják a Wi-Fi 6-ot, ilyen például a tavaly év végén megjelent Dell XPS 13 és a HP Spectre x360 13 is. Ebben nagy segítséget nyújt az Intel tizedik generációs architektúrája, ami idővel még több ilyen eszközben megtalálható lesz. A felsoroltakon kívül egyelőre nincsenek további terméktípusok, amelyeken használható lenne a wifi legújabb generációja, viszont év végére már sokkal több lesz belőlük, és könnyen lehet, hogy az ünnepi szezonban érkező konzolok, a Sony PlayStation 5 és az XBOX Series X is támogatni fogják.