Mesterséges intelligencia figyelmeztet a közelgő árvizekre

Mesterséges intelligencia figyelmeztet a közelgő árvizekre

Mesterséges intelligencia figyelmeztet a közelgő árvizekre

közszolgáltatás

2 perc

A Google már évek óta figyelmezteti felhasználóit a közelgő természeti katasztrófákra, eddig azonban a megfelelő kormányszervek üzeneteit illesztette be a különböző applikációkba. Mostantól viszont saját előrejelzésekkel is dolgoznak.

A helyzet Indiában a Central Water Commission helyi vízbázisokkal foglalkozó szervezettel való együttműködés révén változott meg. A gigacég a többi között a szervezet adataira támaszkodva jelzi előre a közelgő árvizeket. Igaz, ez a funkció egyelőre csak a Patna régióban működik, ahol az első riasztás szeptemberben már meg is történt.

Ahogy Yossi Matias, a Google mérnöki területért felelős alelnöke egy blogbejegyzésében magyarázta, a figyelmeztetések elkészítésének alapjául a gépi tanulás, az esőzésekkel kapcsolatos korábbi feljegyzések és az áradás-szimulációk kombinációja szolgál. „A folyók áradásának nemcsak a helyét és az időpontját, hanem a súlyosságát is pontosabban előrejelző modelljeinkbe a történelmi eseményektől kezdve, a mért vízszinteken át egy adott terület domborzati és magassági viszonyáig egy sor tényezőt betáplálunk” – tette hozzá a szakember.

A június óta zajló együttműködés során a felek mind szaktudást, mind adatokat megosztanak egymással. Az indiai szervezet különösen nagy jelentőségűnek nevezte a közös munkát; nem véletlenül, hiszen globális becslések szerint az országban fordul elő az áradás miatt bekövetkezett halálozások ötöde.

A Google a Public Alert Programba ágyazva már egy ideje „továbbadja” az állami szervezetek hurrikánokra, földrengésekre vonatkozó figyelmeztetéseit. A különböző alkalmazásokba, mint a Google Search, Maps vagy a Google Now felületére beágyazott jelzések mintegy tucatnyi országban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Brazíliában érhetők el. A keresőóriás statisztikái szerint a felhasználók számára kiküldött több tízezer figyelmeztetésnek eddig mintegy 1,5 milliárd megtekintése volt. A magasabb szintű veszélyre felhívó SOS Alert aktiválására pedig több mint 200 alkalommal volt szükség.

Sokkal pontosabbak lehetnek így a riasztások

Az Artificial Intelligence (AI) alkalmazása a természeti katasztrófák jobb megértésére önmagában nem újdonság. A feladatot mintha egyenesen a gépi tanulásra találták volna ki, hiszen az ilyen események előrejelzése hatalmas mennyiségű összetett adat „átnézését”, és ezekből a korábban rejtve maradt összefüggések megállapítását is jelenti.

Az indiaiak azért is társultak az amerikai tech óriással, hogy kihasználhassák annak jártasságát a mesterséges intelligencia terén, és így pontosabb előrejelzésekkel szolgáltassanak. Érdemes lesz figyelni, hogy adatokkal és AI-tudással felvértezve, milyen területeken tud majd hozzátenni a vállalat a hatóságok előrejelzéseihez.

Forrás: