Ipar 4.0 központ nyílik San Franciscóban

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0 központ nyílik San Franciscóban

Ipar 4.0 központ nyílik San Franciscóban

közszolgáltatás

2 perc

A Világgazdasági Fórumot talán az éves gyűléséről ismerhetjük leginkább, melynek hagyományosan a svájci Davos ad helyet. Március végén azonban a nemzetközi szervezet bejelentette negyedik ipari forradalommal foglalkozó központjának megnyitását is.

A központ olyan platformot nyújt majd a jövőben, ahol a politikusok és várostervezők közösen beszélhetnek a magánszemélyekkel és cégekkel, illetve alkalmuk nyílik kidolgozni az újszerű technológiákat, amelyek a későbbiekben komoly hatással lehetnek a munkaerőpiacra is. 

Ipar 4.0: új logisztikai központ épül Hatvanban

„A negyedik ipari forradalom újradefiniálja a különböző iparágakat, kihívást jelent a meglévő keretrendszereknek, és újraírja, mit is jelent embernek lenni” – mondta Murat Sönmez, a központ vezetőségének egyik tagja. „Sürgősen ki kell fejlesztenünk a megfelelő szabályozási normákat és azokat az új kereteket, amelyek illeszkednek ezekhez az innovációkhoz. A cél az, hogy megbizonyosodhassunk arról, mindenki egyaránt profitálhat majd belőlük” – tette hozzá.

A mesterséges intelligencia, a nemzeti digitális szabályozás, a határokon átnyúló adatforgalom, drónok, autonóm járművek és a környezetvédelemmel kapcsolatos technológiák mind-mind olyan témák, melyekkel kiemelten szeretnének foglalkozni. A résztvevők megkülönböztetett figyelemmel kísérik majd a Szilícium-völgyből és más hasonló innovációs kulcsterületekről érkező fejlesztések megjelenését is.

A központba meghívást kapott több neves cégvezető is, mint például Marc Benioff, a felhőtechnológiával foglakozó Salesforce-tól, Jack Ma, az ázsiai kereskedőóriás Alibaba egyik alapítója vagy Satya Nadella, a bemutatásra nem szoruló Microsoft jelenlegi vezérigazgatója.

A megnyitón több ország szakértői is részt vettek. Sokan érkeztek Németországból, Indiából, az Egyesült Királyságból és Törökországból is. A Salesforce mellett más technológiai ipari partnerei is vannak a kezdeményezésnek: közöttük van a személyre szabott egészségügyi ellátást szervező Kaiser Permanente, a szoftverfejlesztő Palantir, a vállalati adatkezelő SAP, a hardvergyártó Huawei, a formatervezéssel foglalkozó IDEO vagy az energiaiparban utazó Reliance Industries is.

„Egyik technológiai cég sem elkülönülve végzi a munkáját, hiszen tudatosnak kell lennünk azokra a hatásokra, amelyeket az innováció elindít, és amelyek ezáltal a társadalmat vagy a környezetünket érintik” – emelte ki Marc Benioff.

Forrás: ReadWrite