IoT a nagyvárosokban: okosmegoldások szárazföldön és vízen

IoT a nagyvárosokban: okosmegoldások szárazföldön és vízen

IoT a nagyvárosokban: okosmegoldások szárazföldön és vízen

közszolgáltatás

2 perc

Az Itron által meghirdetett smart city versenyen a győztes cégek Glasgow-ban és Londonban is fejleszthetnek.

A legjobbnak a zajszennyezés és a forgalom csökkentésére irányuló megoldások bizonyultak, valamint egy olyan fejlesztést is kiválasztottak, amellyel könnyedén azonosítható a vízbe esett személyek pontos tartózkodási helye. A két győztes cég az Instrumentation Technologies (I-Tech) és a Noesis Network volt.

Itai Dadon, az Itron illetékes igazgatója hangsúlyozta, bár a most kidolgozott megoldások Glasgow és London speciális igényeihez lettek igazítva, a folyók biztonságának kérdése és a zajszennyezés a világ jelentős részén komoly problémát jelent.

Glasgow

Skócia legnagyobb városa nemzetközi szinten is fontos sportközpont, valamint nagyobb konferenciák és koncertek gyakori helyszíne is, amelyek rengeteg látogatót vonzanak. Mindez számos kihívással jár a tömegközlekedés, a forgalom, a zajszint és a biztonság szempontjából. Így olyan megoldásokra volt szükség, amelyekkel a lakosok is jól jártak, és amelyek a város jó hírét továbbviszik.

A Noesis költséghatékony szenzorai a zaj- és a forgalom csökkentésében is segítenek. A kapcsolódó hálózattal ugyanis megbízható és pontos adatokat gyűjthetők egyebek közt a zajforrásról, a helyszínről, a hangprofilról és a zajszintről. A méréseknek köszönhetően megfelelő intézkedések bevezetésével, illetve célirányos beruházások megvalósításával csökkenhet az adott helyszín zajszennyezési szintje. A szenzorok továbbfejlesztésével pedig a forgalomirányítás is hatékonyabbá tehető, és a közbiztonság is növelhető a jövőben, nem beszélve az „ügyfélélmény” növeléséről.

London

Az Egyesült Királyság fővárosában a Temze folyó esetében is kiemelten fontos a folyami biztonság javítása és a vészhelyzetek kezelése. Ehhez a rendszernek például nagyon gyorsan fel kell ismernie, hogy valaki bajba jutott, és a szükséges intézkedések reakcióidejének csökkentése is elengedhetetlen.

A győztes I-Tech kétlépcsős megoldásának köszönhetően egyrészt monitorozhatók a mentőövek, másrészt meghatározható a vízben lévő személyek tartózkodási helye. Előbbit kis méretű, akkumulátoros eszközökkel oldanák meg. Az esetleges visszaélések megelőzése érdekében a készülék hangjelzést ad a mentőöv eltávolításakor. Ha pedig 8 másodpercet követően sem kerül vissza a helyére, akkor a készülék az Itron IoT-hálózatán keresztül riasztást küld a készenléti szolgálatoknak.

A bajban lévők azonosítása pedig egy optikai szkennert használó rendszer segítségével történne. Így látható lenne, hogy az illető mikor zuhan le a hídról vagy a hajóról, továbbá nyomon követhető a tartózkodási helye, ezzel segítve a keresés és a mentés folyamatát. A megoldás még sűrű ködben is megfelelően működik. A fejlett adatfeldolgozásnak és lézereknek köszönhetően pedig biztosra vehető, hogy a rendszer nem azonosít emberként egyéb „objektumokat” – például madarakat. Erre a megoldásra is igaz, hogy gyakorlatilag a világon bárhol bevethető.