Okosabb város lesz Canberra

Kapcsolódó cikkek

Okosabb város lesz Canberra

Okosabb város lesz Canberra

közszolgáltatás

1 perc

Az ausztrál főváros egyik legnagyobb közfeladatot ellátó szervezete, a Canberrai Közlekedés- és Városüzemeltetés (TCCS) a Dolgok Internete (IoT) segítségével szeretne energiát spórolni és elindítani egy sor okosalkalmazást.

A TCCS két legfőbb partnere ebben az Itron és az okostechnológiában utazó francia Vinci Energies leányvállalata, az Electrix lesz. Utóbbi fogja az intelligens lámpákat több fontos infrastrukturális rendszerrel egyetemben egyetlen IoT-hálózatba integrálni Canberrában – magát az IoT-technológiát pedig az Itron adja.

Az Itron Streetlight Vision nevű központi management szoftvere alkalmas a közvilágítás valós idejű üzemeltetésére távolról is.

Maga a projekt az első a maga nemében az országban – de még Óceániában sem volt példa ilyen típusú energiahatékonysági beruházásra. A szoftver segítségével azonnal értesülhetnek akár egyetlen lámpa meghibásodásáról vagy bármilyen kábellel kapcsolatos problémáról.

Összességében nagyjából 80.000 világítótestről van szó, és több mint 50.000 esetben a hagyományos fényforrásokat LED-el váltják fel. Az Electrix nem csupán telepíti a közvilágítási hálózatot, hanem gondoskodik a működtetéséről és karbantartásáról is. Egyelőre hét évre szól a szerződésük.

A beruházás elsődleges célja az energiafelhasználás csökkentése, a hatékonyabb környezetvédelem, a lehetséges műszaki hibák, balesetek és a beruházások kockázatának mérséklése, valamint a költségvetési tervezésnek a könnyebbé tétele. Az elvárt elektromos áram megtakarítás egyáltalán nem csekély, a korábbinak mintegy 47 százaléka!

Az Itron, Electrix és TCCS trió ezen felül még egy Smart City Lab létrehozását is fontolgatja. A fejlesztési labor újabb hasznos megoldásokkal segíthetné a városüzemeltetést – például a szemétszállítás, közlekedésfelügyelet és levegőminőség megfigyelésében az IoT-hálózaton keresztül.