Instant iskolákkal segít Afrikában a Vodafone

Instant iskolákkal segít Afrikában a Vodafone

Instant iskolákkal segít Afrikában a Vodafone

közszolgáltatás

4 perc

A Vodafone Alapítvány bejelentette, hogy tovább bővíti Afrika szubszaharai térségében folyó oktatási programjait, amelyek ezentúl több mint ötmillió marginalizált és a hagyományos oktatási rendszerből kiszorult gyermek javát szolgálják.

Az alapítvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ghánában, Lesothoban, Mozambikban és Tanzániában vezeti be az Instant Iskolák Afrikának elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja magas minőségű online oktatási anyagok ingyenes biztosítása.

A gyermekek, fiatalok és oktatók számára díjmentes és korlátlan lesz a hozzáférés, valamint a használathoz szükséges mobilinternet a program online tananyagaihoz, elősegítve ezek széles körű elérését és felhasználását. A tartalom offline is elérhető lesz, így támogatva azokat a diákokat és oktatókat, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. A szervezet hasonló dél-afrikai kezdeményezésében – a Vodacom e-School programban – már 215 ezer gyermek kapott segítséget.

A platform, amelyet a Learning Equality nyílt forráskódú oktatástechnológiai megoldásokat biztosító nonprofit szervezettel közösen dolgoztak ki, több millió fiatalnak biztosít globális és helyi oktatási anyagokat olyan tantárgyakban, mint a matematika és a természettudományok.

A távközlési cég alapítványa jelenleg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) közösen biztosít osztálytermi oktatást az Instant Network Schools program keretében, amely kifejezetten erre a célra tervezett, online elérhető oktatási forrásanyagok és táblagépek segítségével nyújt oktatást a menekülttáborokban tartózkodó gyermekek számára.

A Vodafone Alapítvány menekülteket segítő munkáját díjazta a GSMA

Esély a tanulásra

Az Instant Iskolák Afrikának kezdeményezés a Vodafone Alapítvány oktatási programjait a menekülttáborok határain túlra is eljuttatja, Afrika-szerte támogatva még azokat a gyermekeket is, akik egyáltalán nem járnak iskolába.

Az általános iskolába beiratkozó gyermekek aránya globálisan is Afrika szubszaharai területén a legalacsonyabb: az összesen 57 millió iskoláskorú, ám oktatási intézménybe nem járó gyermekből 34 millió él ebben a régióban.

A kulturális normák és az elszigetelt közösségek miatt az oktatásból kimaradók között ráadásul kiemelkedően magas a lányok aránya. Az UNESCO UIS felmérése szerint 15 millió iskoláskorú lány soha nem kap esélyt arra, hogy oktatási intézményben megtanuljon írni vagy olvasni, míg ugyanez a szám a fiúknál 10 millióra rúg. Ezen lányok közül 9 millióan Afrika szubszaharai területén élnek.

Ebben a régióban az ötévesnél fiatalabb gyermekek halálozási aránya majdnem kétszer olyan magas azokban az esetekben, ahol az anyák nem részesültek oktatásban, mint ott, ahol középiskolai végzettséget szereztek. 

Több mint 50 millió gyermeknek segíthetnek

A bejelentésre közvetlenül azt követően került sor, hogy a Vodafone Alapítvány közzétette Connected Education című jelentését, amely arra a következtetésre jutott, hogy a program keretében rendelkezésre bocsátott online oktatási forrásanyagok 2025-ig több mint 50 millió gyermeknek segíthetnek Afrika-szerte, Indiában és Egyiptomban, ahogy az alapítvány figyelme egyre inkább ezen témák felé fordul.

Andrew Dunnett, a Vodafone Alapítvány igazgatója nyilatkozatában kiemelte: „az internetkapcsolat a menekülttáboroktól kezdve Afrika eldugott, iskolákkal gyéren ellátott területeiig mindenhol felcsillantja a gyermekek előtt egy jobb jövő lehetőségét. Az Instant Iskolákat Afrikának program több millió, az oktatásból kiszorult gyermek életét változtathatja meg pozitív irányban, ingyenes hozzáférést biztosítva számukra ugyanazokhoz az oktatási anyagokhoz, mint amelyekből a fejlett világban élő gyermekek is dolgoznak, ezzel segítve őket kitűzött céljaik elérésében”.