Földrengésre figyelmeztetnek az androidos okostelefonok

Földrengésre figyelmeztetnek az androidos okostelefonok

Földrengésre figyelmeztetnek az androidos okostelefonok

közszolgáltatás

1 perc

A Google bejelentette, hogy a földmozgások jelzésébe is bevonja az okostelefonokat.

Az újítás egy korábbi fejlesztésnek a továbbgondolása nyomán jött létre, és emberek milliói számára jelenthet akár életmentő riasztási megoldást.

Egy ideje már foglalkoztatja a keresőóriást, hogy milyen módon lehetne katasztrófahelyzetek esetén az okostelefonokat a lehető leghatékonyabban kihasználni. Erre léteznek is már fejlesztések a vállalat különböző szolgáltatásaiban – írta az Ipon.hu.

A Google Kaliforniában már egy ideje használja a földrengésfigyelő fejlesztést, amely szükség esetén villámgyorsan értesít mindenkit, aki a térségben tartózkodik.

Az amerikai geológiai figyelőszolgálatnak (USGS) és a Sürgősségi Ellátások Kaliforniai Hivatalának (Cal OES) adataira támaszkodva a vállalat másodpercek alatt el tudja juttatni a földrengések utáni értesítést az adott körzetben élő emberekhez.

A mobilos érzékeléshez nem kell újabb szenzort beépíteni az androidos telefonokba, mivel a készülék gyorsulásmérője is képes lesz arra, hogy érzékelje a letett készülékeknél a szokásostól eltérő mozgásokat.

Amikor a telefon olyan adatot rögzít, ami földrengésre utal, azt azonnal elküldi a Google szervere felé, és ha csoportosan érkeznek ilyen jelek, akkor a rendszer kiküldi a figyelmeztetést.