Az IoT akkor is segít, ha nagy a baj

Az IoT akkor is segít, ha nagy a baj

Az IoT akkor is segít, ha nagy a baj

közszolgáltatás

1 perc

Az okostechnológiát alkalmazó módszerekkel jobban kezelhetők a vészhelyzetek, és a már meglévő rendszerek is hatékonyabban működtethetők.

Az nem is lehet kérdés, hogy ha váratlan esemény következik be, akkor azonnali intézkedésre van szükség, nincs idő várni. Ezért korántsem mindegy, hogy milyen eszközök és technológiák állnak rendelkezésre a vészhelyzetek kezelésére.

Életmentő applikációt vezet be a mentőszolgálat – Olvassa el korábbi cikkünket is! >>

Például egy közlekedési vagy egy építkezésnél bekövetkezett balesetnél a cél természetesen az emberéletek megmentése és az esetleges veszteségek minimalizálása. Ez magában foglalja a többi közt a helyszínre történő mielőbbi kiérkezést és az ottani ellátást. A dolgok internete (IoT) fejlesztések ezen a területen is segíthetnek – legyen szó akár a helymeghatározásról, szenzoros mérésekről, automatikus riasztásról vagy útvonal-tervezésről.

Segélyhívók

Ezeknél a rövid telefonszámoknál (Magyarországon például a 112-nél) a cél, hogy minél könnyebben az emberek eszébe jusson, ha szükség van rá. Természetesen az is fontos, hogy a telefonáló azonnal elérhesse a vonal másik végén ülő szakképzett alkalmazottat, aki segítséget nyújthat neki. Emellett téves vagy indokolatlan hívások is terhelik az ügyfélszolgálati munkát. Az új technológia kínálta módszerekkel azonban jobban megérthetők a jellemző tendenciák, így akár az erőforrások is átcsoportosíthatók annak megfelelően, hogy melyik napszakban érkezik a legtöbb bejelentés.

Helymeghatározás

A segélyhívó központokban használt, így például a hívó fél tartózkodási helyének meghatározására szolgáló hardveres és szoftveres megoldások mára kifejezetten elavultnak számítanak. Ez pedig akár tragikus következményekkel is járhat. Az intelligens technológián alapuló megoldásokkal azonban pontosan meghatározható és nyomon követhető a lokáció. Baleset esetén pedig a helyszín közelében található eszközökhöz történő csatlakozás nyújthat segítséget.

Vészjelzések

Az okostelefonok nem csupán a felhasználók kényelmét szolgálják. A készülékekkel szükség esetén csatlakozni lehet akár a készenléti szolgálatok hálózataihoz, amelyek fejlett irányító rendszereiknek köszönhetően pontosan meg tudják határozni a felhasználó tartózkodási helyét.

Nem beszélve a CCTV (Clossed Circuits Television) zárt-láncú biztonsági kamerákról és az autóba épített szenzorokról, amelyek baj esetén szintén akár életmentőnek is bizonyulhatnak, ha rendszerük felismerik a vészhelyzetet, és elindítja a riasztást.

A gépjárművek számának növekedésével párhuzamosan a kapcsolódó technológiákat is fejleszteni kell, hiszen a nagyobb forgalom akár a mentést végzők helyszínre jutását is nehezítik. Ebben segíthet a valós idejű navigáció és útvonaltervezés, amely ma már nem számít futurisztikus elvárásnak, de szintén rendkívül fontos a mentést végzők munkájában.

Forrás: