A kiterjesztett valóság a metróban is segíthet

A kiterjesztett valóság a metróban is segíthet

A kiterjesztett valóság a metróban is segíthet

közszolgáltatás

4 perc

A tokiói metróhálózat egyik állomásánál olyan speciális jeladórendszert tesztelnek, mely az okostelefonokon a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) segítségével könnyítheti meg a közlekedést a bonyolult földalatti hálózatban.

Amikor valaki idegen városba látogat vagy más okból jár ismeretlen környéken, akkor segítségére lehet a telefonokba beépített GPS és helymeghatározó, vagy a tömegközlekedési szolgáltató által megadott információk. Azonban míg a műholdas pozícionálás jól működik a felszín felett, a metróállomásokon már csak kisebb-nagyobb hibaszázalékkal képesek a rendszerek követni a pontos helyzetet, ha még képesek egyáltalán erre.

Az okostelefonos szoftvereket fejlesztő japán Boxyz erre a problémára szeretne megoldást találni. Jelenleg Tokió Shibuya megállójában tesztelik a gyalogosok navigálását megkönnyítő alkalmazásukat. A rendszer lényege, hogy az állomás területén több Bluetooth-jeladót helyeztek el, amelyek távolságát már pontosabban képes észlelni a telefon érzékelője.

Miután a pozícionálás megtörtént, az utasnak elég beállítania, hogy melyik járatra szeretne átszállni, az applikáció pedig a kiterjesztett valóság segítségével, a kamera képére vetített virtuális nyilakkal navigálja a felhasználót.

A wifihálózat ugyan pontosabb lehet nagyobb távolságokon, hiszen messzebbre képes eljuttatni a jelet, egy állomás kisebb területét azonban sokkal érdemesebb inkább több Bluetooth-jeladókkal lefedni.

A pilot program egyelőre csak a Shibuya állomást érinti, ahol nyolc metróvonal is találkozik, és ahol naponta több mint egymillió ember halad keresztül, de a későbbiekben a tervek szerint akár az egész város földalatti-hálózatán lehetővé válna az intelligens tájékozódás.

Forrás: NetworkWorld.com / BBC