High-tech műköröm a londoni tömegközlekedéshez

High-tech műköröm a londoni tömegközlekedéshez

High-tech műköröm a londoni tömegközlekedéshez

közszolgáltatás

2 perc

A nem éppen szokványos innováció azoknak segítene, akik gyakran otthon felejtik a jegyüket vagy bérletüket.

Aki már megjárta a brit fővárost, biztosan találkozott az úgynevezett Oyster Carddal, amely tárolja a megvásárolt közlekedési bérletet vagy a rátöltött pénzösszeget, és a rendszer ebből von le automatikusan minden egyes utazásnál. A 22 esztendős Lucie Davis megtalálta a módját, hogyan segítsen azoknak, akik folyton elfelejtik az RFID-kártyát magukkal vinni, mégis szeretnének metrózni vagy buszozni. 

London is bekerült Európa okos városai közé

A fiatal ötletgazda nemrégiben szerezte meg diplomáját ékszertervezésből a Central St. Martins művészeti iskolában, az akrilfestékkel bevont kiegészítői pedig a diplomamunkaként szolgáló Oyster-kollekció részét képezik. Minden egyes műköröm tartalmaz egy feltölthető chipet, amelyet oda lehet érinteni a metró lejáróinál elhelyezett leolvasókhoz, színviláguk pedig a hagyományos kártyáéra hasonlít. 

A körmök kialakításánál Lucie egyik barátnője ült modellt, és amikor már mindennel elkészültek, a két lány kiment a King’s Cross vasútállomásra, hogy teszteljék a rendszert. „A helyi tömegközlekedési vállalat, a Transport for London (TfL) felhívta a figyelmet, hogy a kártyákat tilos szétszedni, ezért legelőször velük egyeztettem, és zöld utat kaptam tőlük. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az újítás beválthatja a hozzáfűzött reményeket” – olvasható a próbaüzemről készült összefoglalóban. 

A tervező természetesen már arról is egyeztetett a TfL-lel, hogy a formabontó új technológiát hivatalosan is elfogadják és elérhetővé tegyék. A tárgyalások még csak a kezdeti szakaszban tartanak. Lucie Davis szerint a megoldást a bankkártyákra is ki lehetne terjeszteni.

A modern technológiák „szerelmesei” viszont néha még ennél is tovább mennek. Ma már például léteznek olyanok, akik egy bőr alá ültetett chip segítségével nyitják ki a bejárati ajtót, indítják be az autójukat vagy bonyolítják a hívásaikat, és eközben hozzá sem nyúlnak a telefonjukhoz. A tervező szerint a körmökre építhető fejlesztés a tudatos utazás része lehet a jövőben.

 

A photo posted by Lucie Davis (@luciedavis) on

 

Az ötletgazda tarsolyában más projektek is találhatóak. Ezek közt szerepel egy olyan átmeneti tetoválás elkészítése is, amely a londoni metró térképét ábrázolja. Ennek a célja, hogy a turisták pontosan és gyorsan megtudják, hogy hol szállhatnak át. 

Forrás: London Evening Standard