A jövő városa okos és akadálymentes

A jövő városa okos és akadálymentes

A jövő városa okos és akadálymentes

közszolgáltatás

2 perc

Egy intelligens város ismérve, hogy mindenkire gondol, beleértve a mozgásukban korlátozott személyeket is.

A „Route4U – Gurulj szabadon” okostelefonos alkalmazás a mobilokba épített szenzorok segítségével térképezi fel az útvonalak akadálymentességét – hívja fel a figyelmet a világon egyedülállónak számító, magyar fejlesztésre az MNO.hu.

Az androisod telefonokra ingyenesen letölthető program működési elve hasonlít a közösségi forgalomfigyeléshez. A telefonokról folyamatosan begyűjtött információk bekerülnek egy központi rendszerbe, amely fokozatosan összeállítja, hogy egyes útvonalakon milyen – Budapest esetében például mennyire nehéz – a kerekes székkel való közlekedés.

Stephen Hawking ihlette az intelligens kerekes széket >>Az ötletgazda, Bodó Péter azt emelte ki a hírportálnak, hogy bár nemzetközi szinten létezik néhány olyan alkalmazás, amely egy-egy bolt, szálloda akadálymentességét mutatja be, de a Route4U ezekhez képest több plusztulajdonsággal rendelkezik.

Egyrészt a kerekes székkel közlekedő az alkalmazásban megtalálhatja, hogy milyen útvonalon juthat el a célpontjához, de információt kaphat a járdák akadálymentességéről és a tömegközlekedési lehetőségekről is. Ráadásul akadálymentes mellékhelyiségek és parkolóhelyek is szerepelnek a rendszerben.

Személyre szabott közlekedés

Az applikáció a világ első kerekesszékes útvonaltervezője. Használat közben az alkalmazás a telefonban található érzékelők segítségével részletesen feltérképezi az útfelület hibáit, a lejtőket és a járdaszegélyeket is. Ezekből az adatokból pedig olyan, személyre szabott és akadályoktól mentes útvonalakat tervez, melyek követése során biztosan nem éri kellemetlen meglepetés a felhasználót.