Most már Magyarországon is robotol a Boston Dynamics kutyája

Kapcsolódó cikkek

Most már Magyarországon is robotol a Boston Dynamics kutyája

Most már Magyarországon is robotol a Boston Dynamics kutyája

kereskedelem

2 perc

Míg korábban az amerikai Amazon a többi között a drónos házhozszállítást tesztelte, most elsőként Magyarországon az Alza teszteli és mutatja meg a nagyközönségnek a Boston Dynamics különös fejlesztését.

A Spot nevű, egy méter hosszú és több mint 30 kilogramm tömegű robotkutya képes különböző minőségű felületen járni akár óránkénti 6 kilométeres sebességgel is. Kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és maximum 14 kg terhet tud szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt akár esőben is vagy mérgező gázzal, radioaktív sugárzással szennyezett légkörben.

Az online kereskedőcég hazai követői már nevet is adtak a robotkutyának, így Alíz néven ismerkedhet meg vele a nagyközönség.

Az Alza többféle tesztre készül: különböző környezetben és helyzetekben fogja felmérni használhatóságát. A robotkutya könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes az akadályokat kikerülni, de akár az ajtók kinyitására is alkalmas. Ezért képes akár a bemutatóteremben kiszolgálni a vásárlókat, vagy házhoz szállítani a megrendelt terméket.

„Hitünk szerint a robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe. Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, ugyanúgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük” – mondta Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója.

A társaság hosszú távon minél több robotikán alapuló terméket szeretne bevezetni a magyar piacra. Alíz várható fogyasztói ára egyelőre nem ismert, jelenlegi értéke több tízmillió forint nagyságrendű, a bevezetésig azonban még sok minden változhat a piacon.

A cseh vállalat együttműködést kezdeményezett a Cseh Műszaki Egyetem Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézetével is, hogy megvizsgálják, a logisztika, a webkereskedelem és a fogyasztói elektronika piacán mely területeken várható a fejlett technológiák rohamos elterjedése.