IoT-körkép: van még mit tanulniuk az amerikai fogyasztóknak

IoT-körkép: van még mit tanulniuk az amerikai fogyasztóknak

IoT-körkép: van még mit tanulniuk az amerikai fogyasztóknak

kereskedelem

2 perc

Az, hogy valaki rendelkezik valamilyen intelligens eszközzel, még korántsem jelenti, hogy megfelelően ki is használja a készülék nyújtotta lehetőségeket. Legalábbis ez derül ki a Metova alkalmazásfejlesztő cég felméréséből.

Az ezerfős kutatás szerint csupán minden ötödik amerikai felhasználó nyilatkozta azt, hogy tisztában van a Dolgok Internete kifejezés jelentésével. Ugyanakkor a 69 százalék a válaszok alapján már legalább egy okoskészülekkel rendelkezik.

Az eszközök igencsak sokfélék lehetnek, legyen szó intelligens ajtó- vagy kerékpárzárakról, a Bluetooth-os nyomkövetőkről, a csatlakoztatott konyhai berendezésekről vagy a különféle otthoni applikációkról. Természetesen idesorolhatók a többi között az intelligens öntözőrendszerek, a okosmérők vagy a világhálóra csatlakoztatott termosztátok is.

A felmérés is megerősítette, hogy a felhasználók többsége nem túlságosan mélyül el az IoT-eszközök működésének megértésében, a résztvevők 28%-a például állítása szerint még soha nem is hallott az Internet of Things technológiáról. A válaszadók harmada pedig hiába találkozott már ezzel a kifejezéssel, valójában fogalma sincs róla, mit is jelent.

A termékek iránti lelkesedés tekintetében is vannak különbségek. A legnépszerűbbnek az intelligens termosztátok bizonyulnak 68%-kal, ezeket követik az okoskonnektorok (60%), majd az intelligens ajtózárak 58%-kal, a sort pedig az „okos” konyhai berendezések zárják 57%-kal.

A legtöbben (43%) a televízióból vagy az interneten található hírekből értesülnek az ilyen típusú készülékekről, 41% pedig televíziós vagy online hirdetésekben találkozik ezekkel.

Kevesebb lenne a költségem? Akkor jöhet!

A kutatás szerint 84% ellenőrizné szívesen áram-, gáz- vagy vízhasználatának mértékét és kiadásait valós időben számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével. A válaszadók döntő többsége – ugyancsak 84 százalék – ennek érdekében akár még szolgáltatót is hajlandó lenne váltani.

Bár 63%-nak vannak kételyei az adatok biztonságával kapcsolatban, a legtöbben mégis optimisták. A résztvevők 60%-a nyilatkozott ugyanis úgy, hogy a jövőben hajlandó lenne beruházni egy ilyen típusú készülékbe.

Forrás: