Indul az okos forradalom a konyhában is

Indul az okos forradalom a konyhában is

Indul az okos forradalom a konyhában is

kereskedelem

3 perc

Idén is folytatódik a Dolgok Internetének térhódítása, a közeljövőben várhatóan a konyhában is egyre nagyobb helyet kaphatnak az egymással kommunikáló eszközök.

A Dolgok Internete több milliárd olyan készüléket kapcsolhat össze a világhálón keresztül, amelyek sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a mindennapokat és a munkát egyaránt. Ahogy egyre jobban nő a felhajtás a hétköznapi használati tárgyakat hálózatba kötő IoT (IoT = Internet of Things) körül, úgy bukkan fel az ismeretlenség homályából egyre több új cég is innovatív fejlesztéseivel.

CES 2015: magyar startupok Las Vegasban >>Persze a piacon élen járónak számító vállalatok is próbálnak lépést tartani a technológiai hullámmal; karácsony előtt például az Allseen Alliance, az Electrolux és a Haier jelentette be, hogy intelligens háztartási eszközök új nemzedékével jelenik meg a januári fogyasztói elektronikai kiállításon, a Consumer Electronics Show-n

A bemutatásra kerülő sütők, hűtők és mosógépek wifi-kapcsolaton keresztül kommunikálnak majd egymással a Qualcomm által fejlesztett nyílt forráskódú szoftver segítségével. Az intelligens konyhai berendezések jól kiegészítik majd azokat az egyéb készülékeket, amelyeket a legfőbb versenytársak, illetve egyéb, kisebb cégek terveztek az elmúlt évek során – hangsúlyozta Roberto Dorigo, az Electrolux Globális Technológiai Központjának vezetője. 

Az intelligens hűtő simán lekörözi az okosórákat >>A vállalat elsődleges célja, hogy a wifin keresztül okostelefonról is lehessen irányítani az eszközöket külön értesítők elküldésével.

A tervek között szerepel emellett egy olyan okossütő piacra dobása, amely nem csak recepteket tölt le az internetről, hanem meg is tanítja azt, hogyan kell elkészíteni az ételt. Itt nem arról van szó, hogy saját magunk szórakoztatására kapcsolunk egymáshoz használati tárgyakat, ezeknek a fejlesztéseknek komoly gyakorlati hasznuk van – mondta Jim Reich, az intelligens grillsütőt készítő startup vállalat, a PalateHome társalapítója. A műszaki igazgató szerint a digitális konyha az a terület, amely valóban nagy változásokat hozhat az emberek mindennapjaiba. 

Az Electrolux Globális Technológiai Központjának vezetője azonban hozzátette, hogy a vállalat első generációs intelligens konyhai készülékeinek piacra dobása már korántsem új ötlet. Roberto Dorigo hangsúlyozta, hogy a cég már sok éve megkezdte az együttműködést a Zigbee rádiós adatátviteli szabványt alkalmazó szervezetekkel, hogy olyan berendezéseket készítsenek, amelyekkel szabályozni lehet a háztartások energiafogyasztását.

Az Allseen Alliance egyébként egyike a jelenleg kialakuló IoT-csoportoknak. A szövetség több mint 100 tagja között olyan neves vállalatok szerepelnek, mint a fent említett Electrolux, a Haier, illetve az LG, a Panasonic, a Sharp és a Sony.

A szakértők szerint a kultikus Vissza a jövőbe című film második részében látott futurisztikus konyha talán még nem valósul meg a következő években, de ez már akkor sem a nagyon távoli jövő zenéje. Ahogy Roberto Dorigo fogalmazott: a wifi-kapcsolatra épülő, konyhai készülékeket összekapcsoló rendszer kiépítése pusztán 100 lépésnyi távolságra van. Ahogy egyre több játékos jelenik meg a küzdőtéren, úgy gyorsulhat fel az innováció, és világszerte több milliárd eszköz szolgál majd például a Dolgok Internetének gyakorlati hasznára.

Az eredeti cikk szerzője Maurice Nagle, az IoT Connectivity Solutions szerkesztője