Amazon Dash: az egygombos vásárlás hátulütői

Amazon Dash: az egygombos vásárlás hátulütői

Amazon Dash: az egygombos vásárlás hátulütői

kereskedelem

4 perc

Jó ötletnek hangzik elsőre, hogy a lakás tetszőleges pontjain elhelyezett gombokkal azonnal megrendelhetőek az épp kifogyott termékek, de frusztráló, amikor 45 tekercs WC-papír megérkezése miatt ki kell maradni a munkahelyről.

Már korábban mi is írtunk azokról a megoldásokról, amelyek abban segítenek, hogy nem kell mindig elszaladni a legközelebbi közértbe, ha valami elfogyott otthonról, de még csak a számítógép elé sem kell leülni. Ezek a fejlesztések azt ígérik, hogy egyetlen gombnyomással azonnal megrendelik az előre beállított terméket.

A világ legnagyobb internetes kereskedelmi cége, az Amazon a Dash elnevezést adta a szolgáltatásnak, amelynek keretein belül különböző előre meghatározott termékre vonatkozó gombot lehet megrendelni. A fogkrém gombját a fürdőszobába, a szemeteszsákét a konyhába, a WC-papírét pedig értelemszerűen a toalett mellé érdemes felszerelni. Ezeket tesztelte a The Guardian munkatársa, Samual Gibbs.

Hardveres hiányosságok

Az újságíró tapasztalata, hogy már a kütyük felrögzítésénél adódtak problémák. Maga a szoftveres csatlakozás könnyen sikerült a WiFi-hálózatra, azonban a fizikai felületekre annál nehezebben: a gombok folyamatosan leestek a helyükről, minden egyes alkalommal újabb terméket megrendelve, így végül a gyárilag mellékelt ragasztócsík helyett saját ragasztóval kellett rögzíteni azokat.

Természetesen a pluszrendelések nem okoztak nagy gondot: beállítható, hogy ilyenkor a felhasználó minden okoseszközére érkezzen erről egy értesítés, a rendelések pedig az adott nap végéig még egyszerűen lemondhatóak.

Óriási kiszerelések

Amikor Gibbs végre először használhatta éles helyzetben a gombokat, akkor éppen a szájvíz és a toalettpapír volt kifogyóban. A szájvízből még nem okozott gondot a mennyiség beállítása, a wc-papírból azonban csak a 45 tekercses kiszerelést lehetett választani.

Mivel az Amazon biztosítja a másnapi kiszállítást, így az újságíró a pénteket választotta a két gomb megnyomására. Szombaton gond nélkül megérkezett a szájvíz a nagy dobozban, azonban a WC-papírnak még nyoma sem volt.

Online vásárlás: így működik a Tescónál a házhoz szállítás

Vasárnap úgy döntött, hogy megpróbálja lemondani a rendelést, és meglátogatja a sarki kisboltot. Az Amazon ekkor azonban erre már nem adott lehetőséget, mondván, a rendelést elkezdték előkészíteni.

Hétfőn még mindig csak „szállítás alatt” volt a termék. Végül szerencsére kedd napközben megérkezett a 45 tekercses csomag, mely az ajtó mellé bepréselve hirdette a betörőknek egész nap, hogy épp mindenki munkában vagy iskolában van.

Az újdonság varázsa

A tesztelő szerint végső soron voltak olyan apróbb hétköznapi használati termékek, amelyeket megérte a gombbal rendelni (fogkefefejek, szemeteszsákok), azonban a nagyobb, nehezebb csomagokat bonyolultabb volt ilyen módon beszerezni.

Az eredeti ötlet az volt, hogy ezek az eszközök éppen arra adnak megoldást, hogy ne kelljen a fogyóeszközökből hatalmas tartalékot felhalmozni otthon, de amíg a legtöbb termékből csak több hónapra elegendő csomagokat lehet rendelni, más terméknél viszont ennek pont az ellenkezője történik. A The Guardian munkatársa úgy látja, hogy bár van némi ötlet az Amazon Dash-ben és a hozzá hasonló termékekben, de valószínűleg inkább csak az újdonság varázsa volt az, amitől kezdetben szimpatikusabbnak tűnt ez az innováció számára.