Öveket bekapcsolni! – Adatözön a Forma-1-es pályán

Kapcsolódó cikkek

Öveket bekapcsolni! – Adatözön a Forma-1-es pályán

Öveket bekapcsolni! – Adatözön a Forma-1-es pályán

IoT Podcast

1 perc

Ha van sportág, ahol rengeteg adatot kezelnek, az a Forma 1. Ugyanakkor ez egyben komoly vitát is generál. Az IoT Podcast vendége: Szujó Zoltán.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Vajon nem öli-e meg a pilóták teljesítményét az a rengeteg információ, amelyek alapján a boxokban, és mint kiderül a csapatok főhadiszállásán döntéseket hoznak. „Öveket bekapcsolni!” – mondogatta szakkommentátorként minden közvetítés előtt az IoT Zóna vendége.

Az interjúban szó volt arról, hogy a Forma-1-ben az áttörés az 1990-es évekre tehető a mérési, adatgyűjtési és adatátviteli technológiák terén.

Míg évtizedekkel ezelőtt a brit Jackie Stewart háromszoros világbajnoknak még a felesége számolta papíron a köröket és mérte a köridőket. Addig a '90-es évek második felében a McLaren egyik adatmérnöke már behatóbban vizsgálta a kezdetlegesebb eszközök által gyűjtött adatokat, és ezeket is figyelembe vették a stratégiák kialakításánál. Ez a hozzáállás is része lehetett annak, hogy a finn Mika Häkkinen két világbajnoki címet is nyert 1998-ban és 1999-ben.

Ma már egy 90 perces szabadedzésen körülbelül 20-25 GB nyersadatot produkál egy versenyautó, és itt nem 4K-s videókról van szó, hanem pusztán „normál” adatokról, amelyeket a körülbelül 250-300 szenzoron keresztül gyűjtenek – emelte ki Szujó Zoltán.

Hallgassa meg a Trend FM műsorát a többi közt az autósport adatalapú döntéshozatali háborújáról és a Formula-E eddigi eredményeiről!