Így is interaktívvá tehető a digitális oktatás

Kapcsolódó cikkek

Így is interaktívvá tehető a digitális oktatás

Így is interaktívvá tehető a digitális oktatás

IoT Podcast

2 perc

Nagyjából egy éve ismertük meg igazán közelről a digitális oktatás fogalmát a koronavírus-járvány következtében. Rengeteg megoldás született már az otthoni tanulásra, ezek egyike a Klingz, amely egy hazai fejlesztésű, virtuális tantermi szoftver.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A pandémia első hulláma hívta életre az ötletet. A startup-alapítók olyan megoldás fejlesztésére törekedtek, amely a tanárok igényeire szabott és hatékonyabbá teszi az online oktatást. A Klingz felülete a többi között segít az órák megtartásában, a tesztek megíratásában és a tananyag megosztásában.

A fejlesztők által megkérdezett pedagógus kezdetben arról a hiányosságról számolt be, hogy nem tudja a diákokkal közösen szerkeszteni az online táblát. Ez volt a kiinduló ötlete az interaktív tábla fejlesztésének. A cél az volt, hogy a tanár jóváhagyása után egy vagy több tanuló is könnyen tudja szerkeszteni az adott online tartalmat.

A böngészőalapú digitális platformnál az elméleti határ 2000 fő, így a normál osztályok biztosan stabilan és jól tudják használni ezt a felületet. „A Klingz lehetőséget biztosít a táblaalapok, munkafüzeket beszúrására is. A tábla könnyen átállítható igény szerint négyzetrácsosra vagy kottavonalasra is” – részletezte Gere Márton.

A startup társtulajdonosa kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nincs az alapítókon kívül más tulajdonos vagy befektető a vállalkozásuknál. Egyelőre kizárólag saját erőforrásból finanszírozzák és működtetik a startupot. „Azt szeretnénk látni, hogy meddig tudunk önerőből eljutni. Egyelőre a legfőbb területeket le tudjuk fedni a szaktudásaink alapján, de eljön majd az idő, amikor a terjeszkedéshez külső tőkét szeretnénk bevonni” – tette hozzá.

Úgy véli, hogy sokkal jobb eséllyel indulnak, ha nem a magvető fázisban keresnek befektetőt, hanem amikor már „fel tudnak mutatni számokat”, és 2-3 ezer felhasználóval rendelkeznek. Eddigi tapasztalataik alapján a kisebb magánintézmények – így például a nyelviskolák – sokkal nyitottabbak az innovációkra, és agilisabban váltanak a digitális oktatási platformok között.

Hallgassa meg az IoT Zóna műsorát! Gere Mártonnal, a Klingz társtulajdonosával Imre Lőrinc beszélgetett.